Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tko je što napravio, neka i odgovara'

'Merčep je rekao da ubojice obitelji Zec moraju odgovarati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljeno je suđenje Tomislavu Merčepu.

'Kada su ubijeni članovi obitelji Zec, ja sam nazvao Merčepa koji je u to vrijeme bio u Americi. To je bila moja moralna i ljudska obveza jer sam znao da su neki od mladića, koji su tada uhićeni zbog tog zločina, dolazili kod Merčepa u sjedište MUP-a. On je uhićene mladiće, Sinišu Rimca i Igora Mikolu znao još iz Vukovara. Pratio ih je kako odrastaju, a znao im je i roditelje. Kada sam mu rekao da su pripadnici jedinice koju su zvali 'merčepovci' uhićeni zbog ubojstva Mihajla Zeca, njegove kćeri i supruge, kazao mi je: 'Ivo, prijatelju, tko je što napravio, neka i odgovara', kazao je u srijedu Ivan Kvaternik, bivši suborac Tomislava Merčepa, svjedočeći u nastavku suđenja Merčepu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Bivši zagrebački policajci različito svjedočili o povezanosti Merčepa i ubojica obitelji Zec

Merčepa se tereti za ratni zločin nad civilima, počinjen 1991. na području Pakračke Poljane, Kutine i Zagreba, a u to je vrijeme on bio savjetnik ministra policije te zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a.

>> 'Žrtve u Pakračkoj Poljani mučili su indukcijskim telefonima'

Kvaternik je jučer inače kazao da koliko on zna u Pakračkoj Poljani nije bilo nikakvog logora u kojem su mučeni i zatvarani civili, a pojašnjavajući što je Merčep radio, Kvaternik je kazao kako je kao savjetnik ministra unutarnjih poslova koordinirao rad postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani.

'Radio je to iako im nije bio formalni zapovjednik, a o njihovim je akcijama u kojima je i sam nekoliko puta sudjelovao, podnosio izvješća tadašnjem ministru policije Ivanu Vekiću', kazao je Kvaternik.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene