Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIVŠI STRANAČKI DRUGOVI

Jandroković poslao pismo Penavi: ''Odabir Mažara nipošto nije bio slučajan, a Vaša odluka je duboko pogrešna''

Gordan Jandroković, Ivan Penava
Gordan Jandroković, Ivan Penava Foto: DNEVNIK.hr / Damjan Tadic / CROPIX
Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je gradonačelniku Vukovara i saborskom zastupniku Ivanu Penavi pismo jer izaslaniku predsjednika Sabora Nikoli Mažaru nije bilo dopušteno da se obrati s govornice u Vukovaru u povodu 25. godišnjice mirne reintegracije Podunavlja.

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u Vukovaru u nedjelju protekla je bez političkih predstavnika Srba, a izaslaniku predsjednika Sabora Nikoli Mažaru nije bilo dopušteno da se obrati s govornice. 

Politički predstavnici srpske nacionalne manjine svoj su izostanak opravdali licemjerstvom gradskih vlasti Vukovara koja se, kako su naveli iz vukovarskog SDSS-a, predstavlja kao "promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, a s druge strane, uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila".

Uoči skupa Mažar je novinarima rekao da mu je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zabranio da se obrati kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora: "Ne znam koji je razlog tome. Je li to što sam ja saborski zastupnik ili što sam se s obitelji 1998. godine vratio u Vukovar i radio na povratku dok u gradu tada nije bilo Ivana Penave".

Pročitajte i ovo Nikola Mažar OBLJETNICA MIRNE REINTEGRACIJE Jandrokovićev izaslanik u Vukovaru: "Penava mi je zabranio da govorim"

Nekadašnjem stranačkom kolegi pismo je zbog zabrane uputio dan kasnije predsjednik Sabora Gordan Jandroković i, između ostalog, napisao: ''Iznimno me neugodno iznenadila činjenica da je izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora bila uskraćena prigoda za obraćanjem. Ta Vaša odluka ne predstavlja samo ozbiljan organizacijski propust nego i pokušaj degradacije najvišeg predstavničkog tijela građana Republike Hrvatske te narušavanja njegove suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave''.

''Osobno me posebno rastužuje činjenica da takav izraz nepoštovanja Hrvatskog sabora dolazi od strane jednog od njegovih zastupnika.
Želim istaknuti kako odabir gospodina Nikole Mažara za mog izaslanika u ovoj prigodi nipošto nije bio slučajan. Poput Vas, gospodin Mažar saborski je zastupnik iz V. izborne jedinice, koja obuhvaća i grad Vukovar. Držim kako bi osobito vrijedna bila simbolika obraćanja Svečanoj akademiji od strane saborskog zastupnika koji se u Vukovar vratio upravo 1998. godine'', istaknuo je Jandroković u pismu Penavi.

Pročitajte i ovo Ilustracija 25 GODINA OD MIRNE REINTEGRACIJE Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

''Uvjeren sam kako ste, onemogućavanjem obraćanja izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, nažalost, propustili i priliku odaslati važnu političku poruku o stavljanju nacionalnog iznad stranačkog i lokalnog. Jer, obilježavanje postignuća od iznimne nacionalne važnosti treba koristiti za afirmaciju zajedništva, a ne zlorabiti u dnevno-političke svrhe ili za potpirivanje neslaganja na lokalnoj razini. To nije samo pitanje domoljublja nego i osnovne političke kulture. Sa žaljenjem mogu konstatirati kako Vaša duboko pogrešna odluka dokazuje kako to ovog puta niste uspjeli prepoznati'', zaključio je predsjednik Sabora.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene