Nikola Mažar
Nikola Mažar Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Svečanost obilježavanja 25. obljetnice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u Vukovaru u nedjelju protekla je bez političkih predstavnika Srba, dok izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora Nikoli Mažaru nije bilo dopušteno da se obrati s govornice.


Uoči samog skupa, održanog u Hrvatskom domu, novinarima se obratio Nikola Mažar rekavši kako mu je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zabranio da se obrati kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora.

"Ne znam koji je razlog tome. Je li to što sam ja saborski zastupnik ili što sam se s obitelji 1998. godine vratio u Vukovar i radio na povratku dok u gradu tada nije bilo Ivana Penave", rekao je u čuđenju Mažar koji je u svojstvu izaslanika predsjednika Sabora prethodno položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Ivan Penava - 2 Penava o oskvrnuću pravoslavnog groblja: "Izravan napad na kulturnu baštinu Vukovara, ali i izuzetno neljudski čin"

Izostanak sa skupa, politički predstavnici srpske nacionalne manjine opravdali su licemjerstvom gradskih vlasti Vukovara koja se, kako su naveli iz vukovarskog SDSS-a, predstavlja kao "promotor mirne reintegracije, prije svega mira, tolerancije i zajedničkog života, za Vukovar i cijelo područje, a s druge strane, uskraćuje stečena prava Srbima, koja je ista ta mirna reintegracija zajamčila".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju