Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li Hrvatska u EU?

Jandroković: Izjave Erjavca su neprihvatljive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković komentirao je danas izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca po kojoj bi, ako se ne pronađe rješenje za Ljubljansku banku, hrvatsko članstvo u EU moglo postati upitno, kazavši da je krajnje neprihvatljivo da Erjevec na taj način uopće spominje tu mogućnost te da će Hrvatska sigurno postati punopravna članica EU.

Komentirajući, pak, poruku riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela o istoj temi na Twitteru, Jandroković je rekao da je Obersnelova reakcija potpuno neprihvatljiva. U poruci na Twitteru Obersnel je napisao: 'Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: Možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi na Jadran.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izjava o parafiranju pristupnog ugovora Janša opovrgao Erjavca oko Ljubljanske banke Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru

Jandroković je ocijenio da je riječ o jeftinoj demagogiji i lažnom domoljublju, da to osobno osuđuje, te da Obersnel ustvari daje dobre argumente slovenskoj strani da ponovno zaoštri situaciju. Sada se radi o vrlo sofisticiranoj diplomatskoj igri, a gospodin Obersnel i SDP stavljaju svoje lokalne političke interese ispred velikih nacionalnih interesa, prevažnih za Hrvatsku, rekao je Jandroković.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da će se osobno angažirati i učiniti sve da dođe do rješenja spora s Hrvatskom oko Ljubljanske banke koji bi omogućio da Slovenija pravodobno ratificira hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. 'Jedini uvjet za to koji postavlja Slovenija jest povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima', rekao je Erjavec u emisiji Slovenske televizije.

>> Erjavec: Ako Hrvatska do 1. srpnja ne uđe u EU, možda ne uđe uopće!

U slučaju da se rješenje za Ljubljansku banku ne pronađe, ne samo da Hrvatska ne bi ušla u Europsku uniju 1. srpnja, kako je predviđeno, nego bi po Erjavčevim navodima zbog situacije u Europskoj uniji kojoj proširivanje u sadašnjem trenutku nije prioritet hrvatsko članstvo u Europskoj uniji općenito moglo postati upitno. 'A to ne bi bilo dobro za dugoročne odnose s Hrvatskom, gdje bi nam to jako zamjerili', rekao je Erjavec.

Erjavčevu izjavu komentirala je danas i saborska zastupnica HDZ-a Jadranka Kosor, kazavši da ju treba promatrati vrlo ozbiljno, kao što i sve njegove izjave do sada treba uzimati ozbiljno. Slovenija je članica EU, a Hrvatska još nije, prema tome treba ju i te kako uzeti u obzir, kazala je Kosor ocijenivši da ta izjava nije dobrodošla i da nije mudra.

Istaknula je da prema susjedima uvijek treba graditi mostove, a ne ih rušiti, dodavši da je poruka riječkog gradonačelnika na Twitteru pretjerana u ovom trenutku i preemotivna. Vlada mora biti puno aktivnija, da se smire strasti i da se snize tenzije, a problem trebaju rješavati premijeri dvaju država, zaključila je Kosor. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene