Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sazvali izvanrednu konferenciju za medije

Inicijativa ''Narod odlučuje'': "Zovu nas zabrinuti građani. Opravdano se brinu da će politika učiniti sve da ne dođe do referenduma"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa Narod odlučuje održala je konferenciju za medije na kojoj je Zvonimir Troskot govorio o, kako kaže, "manipulacijama političkih kasti":

"Svjedoci smo manipulacija političkih kasti koje čine sve da bi zaustavile referendum. Kako bismo minimalizirali rizik od manipulacije, tražit ćemo da naši promatrači nadziru brojanje potpisa", rekao je Troskot.

Pročitajte i ovo Švicarska na referendumu izglasala 13. mirovinu Važan korak za Švicarsku Izglasali uvođenje 13. mirovine: "Ovaj korak je velika prekretnica" Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska?

"Da je naša zabrinutost opravdana, govori činjenica da je Ustavni sud 2014. potvrdio izjavu Arsena Bauka da u Hrvatskoj ima 4,1 miijun birača, a kasnije je statistika pokazala da ih je 3,7 milijuna. Zašto je naša zabrinutost opravdana? Jer se na Ustavni sud vrše silni pritisci od strane premijera, HDZ-a, SDP-a, a svi smo svjesni činjenice da se ustavni suci biraju u suglasju između HDZ-a i SDP-a. Htjeli bismo zaštititi dignitet suda i zaštititi referendum te ovom prilikom izvijestiti javnost da su naši prijedlozi u skladu s Ustavom, zakonima i naputcima Venecijanske komisije", rekao je Troskot, a nakon njega riječ je preuzela Marija Burazer iz Inicijative.

"Htjela bih ponoviti zabrinutost građana čije pozive primamo ovih dana, onih koji su volontirali te onih koji su dali potpis. Opravdano su zabrinuti da će politika učiniti sve da ne dođe do referenduma. Apeliram na ministarstvo da barem u 14 dana koliko nam je trebalo da prikupimo sve knjige da se očituje o broju prikupljenih potpisa i uputi ih Saboru. Apeliramo na Sabor da u što kraćem roku uputi pitanja Ustavnom sudu kako bi se referendum raspisao nadamo se u 9. mjesecu", rekla je. 

Luka Mlinarić iz Inicijative još je jednom ponovio da su od predsjednika Sabora zatražili da ih primi 13. lipnja, no do danas, kaže, nisu dobili odgovor na svoj zahtjev.

"S jedne strane, Jandroković smatra da je inicijativa trebala u četiri dana predati 20.000 knjiga, a on sad ne može potvrditi, odgovoriti da se knjige mogu predati. Knjige su nakon prikupljanja skupili županijski koordinatori. Unazad proteklih tjedan dana pristizale su u Zagreb gdje se još jednom prebrojavaju za predaju. Paralelno je potrebno pripremiti i zahtjev Saboru za raspisivanje referenduma. Sav ovaj posao inicijativa će obaviti u dva tjedna, sve na volonterskoj bazi, daljnja je procedura na Saboru i Vladi. S obzirom na to da premijer i ministar smatraju da je inicijativa posao trebala obaviti u četiri dana, mi njih pozivamo da svoj dio posla obave u dva tjedna. Institucije su za to plaćene od građana", rekao je Mlinarić
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene