U kampanji, kako to i inače biva, svi su široke ruke. No, malo je onog konkretnog koje se iz izbornog programa HDZ-a pretočilo u program vlade.


Stvari o kojima su govorili na sav glas, u programu se spominju slabo ili nikako, a konkretnih brojki, s kojima su se u kampanji razmetali, sada jednostavno u programu vlade - nema.

I prije nego je pred zastupnicima prisegnuo Andrej Plenković odgovorio je kritičarima da u programu vlade nema ni mjera niti rokova.

Vezani članci Renata Čulinović Čaić Sindikati oštro odgovorili Plenkoviću: "Ako premijer smatra da idemo u štrajk zbog plaća, onda on ne razumije problem" Andrej Plenković Vlada ide u dokapitalizaciju HEP-a: "Poruka je jasna. Neće biti nikakve privatizacije"

''Sve smo to mogli napraviti jer su ti dokumenti spremni'', rekao je. Ali su htjeli, kaže, biti postupni. ''I zbog toga je ovaj dokument okvir'', poručio je.

Pa su iz okvira ispale stvari o kojima su tijekom kampanje govorili, vrlo jasno, precizno i s rokovima .16. kolovoza Plenković je tako rekao ''do 2020. osigurati rast od 5 posto''. A 17. kolovoza rekao je ''kreirat ćemo 180 tisuća radnih mjesta do 2020. Godine''.

Ništa od toga nije premijer spomenuo u srijedu, niti stoji u vladinu programu. A Udruzi poslodavaca, brojke nedostaju.

''To je ono što bi mi kao poslodavci htjeli vidjeti, točno mjerljive ciljeve kako bi znali vidjeli da se nešto događa, da se stvaraju promjene. 180 tisuća radnih mjesta  koja se obećavalo je vjerojatno posao za nas poslodavce'', rekao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

A ono što je posao za državu, jest porezna reforma, koju će ministar financija, uvjerava, ubrzati kako bi, kaže, te promjene stupile na snagu s prvim danom iduće godine.

PDV koji su u kampanji htjeli smanjiti, sada se spominje samo u segmentu poljoprivrede. 1000 eura za bebe se ne spominje iznosom.

''Sve te ideje koje su potrebne da se ostvare neće biti u prvoj godini napravljene'', poručila je Nada Murganić. Da su ideje na dugom štapu, uvjerena je oporba.

''Za mene je to jedan seminarski srednjoškolski rad. Kad se otvori kasa ministarstva financija, situacija je aposlutno drugačija nego što su oni mogli kroz svoj predizborni program mogli pričati'', kaže Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Sindikati su primijetili još nešto.

''Ono što je nepopularno staviti u predizborni program kao reformu radnog zakonodavstva, u jučerašnjem programu koji je prezentirao gospodin Plenković to je osvanulo'', rekao je Damir Novosel, predsjednik SSH.

Nisu barem zaboravili na umirovljenike.

Pronaći konkretne mjere jednako napisane i u programu vlade i u izbornom programu HDZ-a bilo je vrlo teško. Jedna takva je povećanje mirovina za 5 posto, do kraja mandata. Ostaje im samo - ispuniti obećanje. I to iz oba programa.

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju