Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predstavio listu za eu izbore

Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Aktualno Galerija Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: DNEVNIK.hr Peđa Grbin i Zoran Milanović Peđa Grbin i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix Zoran Milanović i Peđa Grbin Zoran Milanović i Peđa Grbin Foto: Goran Mehkek/Cropix Peđa Grbin na biralištu - 5 Peđa Grbin na biralištu - 5 Foto: Goran Sebelic/Cropix +4 Biljana Borzan na predstavljanju liste SDP-a za europske izbore Galerija 1/9 >>
Čelnik SDP-a Peđa Grbin predstavio je SDP-ovu listu za EU izbore i komentirao nagađanja da Plenković ide u EU parlament i postizborne pregovore.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u pratnji kandidatkinja i kandidata predao je listu za Europski parlament. Biljana Borzan i Peđa Grbin potom su dali izjavu za medije. Biljana Borzan kaže da je njihova lista sastavljena tako da "svatko može naći nešto za sebe". 

"Ubili smo se od posla, ali smo zadovoljni i zato tražimo podršku od građana", rekla je. 

"Prema stavu naše grupacije, građani EU-a još uvijek plaćaju danak krize. Moramo raditi da oni koji imaju najviše daju onima koji nemaju. Namjera nam je ponašati se kao legalni Robin Hood", izjavila je Borzan, koja je najavila preraspodjelu sredstava. "Želim vjerovati da hrvatski građani nagrađuju rad. Vjerujem da će ova lista biti pobjednička."

Izjavu je dao i šef SDP-a Peđa Grbin. Na pitanje kako to da on nije na listi za EU parlament, kaže: "SDP je ovu listu utvrdio prije mjesec dana, mi ne čekamo zadnji trenutak, ne skrivamo se, znamo za što se borimo. Što se tiče slabosti, onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu."

Grbin je uvjeren da građane zanimaju EU izbori. 

"Naš je cilj da ovo bude pobjednička lista." Potom su ga novinari zamolili da pobroji sve s liste, što je on uz male poteškoće i učinio. 

"Ovo je Biljana, ovo je Fred, kolegica Romana nije ovdje, tu je Marko, pa Dalija, ovo je Bojan, nakon njega Sonja, Joško, Vedrana... Desetog se ne mogu sjetiti... Oprosti, Ranko, njega znate, onda ide Željka i na kraju Tonino. Jeste li sada zadovoljni?" rekao je Grbin i dodao da OIB-e i druge osobne podatke kandidata ne smije javno iznositi.

LISTA ZA EUROPSKI PARLAMENT:

Biljana Borzan
Predrag Fred Matić
Romana Jerković
Marko Vešligaj
Dalija Orešković
Bojan Glavašević
Sonja Kovač
Joško Klisović
Vedrana Mišković
Ranko Ostojić
Željka Šarčević Grgić
Tonino Picula

Postizborni razgovori

Komentirao je sastavljanje Vlade i postizbornu kombinatoriku. "Pred nama je povijesna prilika da mijenjamo Hrvatsku nabolje", rekao je Grbin. 

Nije želio reći s kim SDP sve razgovara. Također je rekao da neće govoriti u ime bilo koje političke stranke. "Ako oni prihvaćaju našu inicijativu, onda je to nešto što oni trebaju reći. Naša je ponuda na stolu, mi razgovore ne prepričavamo. Neću vam javno reći s kim sam razgovarao. Ponudu smo javno iznijeli u petak. Imena i fotelje nisu predmet razgovora. Niti jedno ime neću prethodno izgovoriti dok ne bude usuglašeno s drugima". 

Ponovo je rekao da neće govoriti o imenima. 

"Niti jedno ime, niti jedna politička opcija neće biti izgovorena dok ne završimo razgovor, zato ljudi imaju povjerenje u mene. Svi smo svjesni da je ovo s Turudićem bila svinjarija. Ovo s lex AP trebamo promijeniti. 

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. IZ MINUTE U MINUTU Plenković kaže da su oni najbolji izbor. Stigla snažna poruka: "Ogadit će ljudima politiku, a HDZ je tu najmanji problem"

Poziv je upućen svima, osim jednoj političkoj opciji. Neću vam reći s kim sam razgovarao, a s kim nisam razgovarao. 

U ovom trenutku smatram prioritetom da konstituiramo Sabor. Turudić i lex AP, to možemo napraviti i riješiti isti dan nakon konstituiranja Sabora. Što se tiče Vlade, nakon toga imamo vremena da razgovaramo o svim modalitetima, a to su većinska vlada, manjinska Vlada, HDZ-ova Vlada... to su sve opcije. Konstituiranje Sabora je mogućnost da odmah promijenimo neke stvari i nulta točka. Kako će to završiti? Ne mogu procijeniti. Nisam nervozan, ali ne volim kada me kolega prekida", rekao je Grbin. 

"Plenković je premijer na odlasku, a vidimo da je i na odlasku iz Hrvatske. 

Pitao bih ga zašto mu ne smeta kada njegov stranački kolega Donald Tusk u Poljskoj koji nije bio relativni pobjednik izbora formira vladu i on mu na tome čestita, a kada netko slično pokušava napraviti u Hrvatskoj, onda je to rušenje demokracije”, napomenuo je.

Grbin je rekao da ne misli dati ostavku u slučaju loših rezultata na EU izborima. 

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić Objava na Facebooku VIDEO Oglasio se Mislav Kolakušić: "HDZ je zločinačka organizacija, a samo jedna opcija može donijeti promjene"

"U ovom trenutku pregovaramo kako će izgledati Sabor, kako će izgledati Vlada, a unutarstranačke stvari doći će na red nakon toga", rekao je Grbin o mogućnosti svoje ostavke ako SDP ne složi Vladu ili doživi neuspjeh na EU izborima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene