Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se DIP

Objavljeni službeni rezultati: Ove smo zastupnike izabrali u Europski parlament

Aktualno Galerija Izbori za Europski parlament Izbori za Europski parlament Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković glasao je na izborima za europski parlament - 3 Premijer Andrej Plenković glasao je na izborima za europski parlament - 3 Foto: Vanesa Pandžić/Cropix Na europske izbore izašao je Božo Petrov - 2 Na europske izbore izašao je Božo Petrov - 2 Foto: Tom Dubravec/Cropix Tomislav Tomašević sa suprugom Tomislav Tomašević sa suprugom Foto: Damjan Tadic/Cropix +10 Glas na izborima za Europski parlament dala je kandidatkinja Nina Skočak - 1 Galerija 1/15 >>
Državno izborno povjerenstvo objavilo je privremene rezultate izbora za Europski parlament nakon obrađenih 99,82 biračkih mjesta.

 

  • hrvatski birači u nedjelju su četvrti put glasali na europskim izborima

  • izlaznost na izbore je malo veća od 20 posto

  • objavljeni su rezultati izbora

  • iznenađenje izbora je rezultat Mosta, koji prema anketama nije osvojio ni mandat

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

00:19 Stjepo Bartulica nakon osvojenog mandata u Europskom parlamentu izborni stožer napustio je u Ferrariju.

Snimku vožnje u luksuznom automobilu možete pogledati OVDJE.

23:58 Bojan Glavašević najavio je povlačenje iz političkog života, barem što se tiče kandidatura na izborima.

Njegovu poruku možete pročitati OVDJE.

Govori nakon objave rezultata

23:45 Mislav Kolakušić poručio je građanima da se trebaju sramiti zbog svojih glasova na europskim izborima i najavio kandidaturu za predsjednika Republike.

Njegovo obraćanje možete pogledati OVDJE.

23:34 Okupljenim SDP-ovcima obratio se predsjednik stranke Peđa Grbin, koji je zahvalio svima koji su izišli na izbore i glasali za SDP.

"Bez obzira na malu izlaznost, ovo je za nas važan rezultat jer smo pokazali da iza nas stoje građani i stoji Hrvatska. Hvala i kandidatima koji su lavovski odradili ovu kampanju", rekao je.

Njegov govor možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić Poljubio suprugu Ovo ne smijete propustiti! Izgubio na izborima, pa izvrijeđao glasače: "Pa jeste vi normalni? Sram vas bilo!"

23:15 Nakon objave rezultata javnosti se obratio Andrej Plenković.

"Jesmo pobijedili?" upitao je prisutne, a to je izazvalo euforiju te su svi izviknuli "Jesmo!", uz gromoglasni pljesak.

"Lijepo je osvojiti čak šest mandata", dodao je, a HDZ-ovci su ga prekinuli pljeskom te počeli skandirati: "Pobjeda! Pobjeda!"

Njegov govor u cijelosti možete pogledati OVDJE.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica - 2 Red zahvala Bartulica, Bog, obitelj, znatiželjni novinari, ali ne i mama: "Nemam se za što ispričavati"

23:00 Nakon što je obrađeno 99,82 posto biračkih mjesta, Državno izborno povjerenstvo objavilo je da je HDZ na izborima osvojio šest mandata, SDP četiri, a Možemo! i Domovinski pokret po jedan.

Prema privremenim rezultatima, ovih 12 kandidata osvojilo je najviše glasova:

  1. Andrej Plenković (101.721)
  2. Biljana Borzan (83.551)
  3. Stephen Nikola Bartulica (35.239)
  4. Tonino Picula (30.054)
  5. Davor Ivo Stier (25.334)
  6. Predrag Fred Matić (17.212)
  7. Ivana Kekin (11.295)
  8. Dubravka Šuica (8856)
  9. Nikolina Brnjac (7726)
  10. Željana Zovko (6704)
  11. Karlo Ressler (6264)
  12. Romana Jerković Kraljić (1003)

Prvi rezultati DIP-a Prvi rezultati DIP-a Foto: Dnevnik Nove TV

Rast krajnje desnice

22:16 Mijenjaju se odnosi snaga u Europi: stranke krajnje desnice ostvarile su odlične rezultate, a liberalne i zelene stranke uvjerljivo su poražene.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

22:14 Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.

Više o rezultatima u Njemačkoj možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 2 EU izbori 2024 Veliki rast krajnje desnice u Europskom parlamentu, veliki pad liberala i zelenih

22:07 Prema izlaznim anketama, četiri hrvatska zastupnika ostala su bez mandata u Europskom parlamentu.

O kome se radi, možete pročitati OVDJE.

22:02 Nakon što je obrađeno 95,94 posto biračkih mjesta, izlaznost na izbore za Europski parlament iznosi 21,13 posto.

Težak poraz Emmanuela Macrona

21:57 Izborni specijal Dnevnik Nove TV možete pratiti OVDJE.

21:36 Na društvenim mrežama proglašen je najveći pobjednik izbora, a o kome se radi, možete pročitati OVDJE.

21:28 Francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio je francuski parlament i raspisao nove izbore nakon što je doživio težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Europski parlament svi žele u EU parlament Nema više visoke plaće, dodataka, putnih troškova: Ovo su najveći gubitnici europskih izbora

20:31 Marin Miletić komentirao je rezultate izlaznih anketa prema kojima Most nije osvojio niti jedan mandat.

Njegovu reakciju možete pogledati OVDJE.

19:55 Politički analitičar Boris Jokić i profesorica Fakulteta političkih znanosti Marijana Grbeša-Zenzerović komentirali su izlazne ankete.

Njihove analize možete pogledati OVDJE.

Prve ankete i reakcije na rezultate

19:44 Komunikacijska stručnjakinja Dnevnika Nove TV Gabrijela Kišiček komentirala je rezultate izlaznih anketa.

"Oni koji su dobili najveći broj mandata već su počeli s proglašenjem pobjede, ali posebno je zanimljiva bila reakcija onih koji su izgubili, a tu prvenstveno mislim na Most", rekla je.

"Kako će priznati poraz, a prikriti razočaranje, jer političari i poraze pokušavaju pretvoriti u pobjede. Međutim, to prikrivanje nezadovoljstva i razočaranja nije bilo baš uspješno", dodala je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković slavi pobjedu EU izbori VELIKA GALERIJA Razdragan Plenković objasnio zašto su Hrvati glasali za HDZ te izazvao euforiju

19:28 Prve reakcije Domovinskog pokreta, Mosta i Možemo! na rezultate izlaznih anketa možete pogledati OVDJE.

19:09 Reakcije HDZ-a na rezultate izlaznih anketa možete pogledati OVDJE.

19:07 Reakcije SDP-a na rezultate izlaznih anketa možete pogledati OVDJE.

19:00 Objavljene su prve procjene izlaznih anketa, a više informacija o tome možete pročitati OVDJE.

Tko je kriv za nisku izlaznost?

18:40 AI izborni komentator Teo komentirao je kampanju za europske izbore, njegovu analizu možete pročitati OVDJE.

18:28 Nisku izlaznost na europske izbore za Dnevnik Nove TV komentirali su Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i Marijana Grbeša-Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti.

"Odgovornost je za takvu sramotnu izlaznost na samo jednom mjestu, a to su hrvatski političari i političarke. To da je izlaznost ovoliko niska, gotovo najniža u Europskoj uniji, veliki je poraz hrvatske politike", ustvrdio je Jokić.

Grbeša-Zenzerović smatra da su za lošu izlaznost krive i institucije.

"One ne rade puno da informiraju i obrazuju građane do samih izbora. Imamo kratku kampanju koja je trebala potaknuti ljude da iziđu na biralište, ali je to bilo netom nakon parlamentarnih izbora", rekla je.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović na biralištu - 2 EU izbori 2024 Bivša predsjednica na biračko mjesto stigla sa suprugom, a imala je i jednu molbu: "Nemoj..."

18:26 Dok su neki iskoristili svoje pravo glasa na izborima za Europski parlament, drugi su lijep dan odlučili provesti podalje od glasačkih kutija.

Razloge zbog kojih su odlučili tako možete pročitati OVDJE.

17:05 Do 16:30 na izbore za Europski parlament izišlo je 15,05 posto birača, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). To je najmanja izlaznost do 16:30 otkad se u Hrvatskoj održavaju izbori za Europski parlament.

Gdje je izlaznost najmanja, a gdje najveća, možete pročitati OVDJE.

Pročitajte i ovo Naftna mrlja kraj Premanture Nagađa se o uzroku VIDEO Naftna mrlja uz obalu autokampa: "Onečišćenje je došlo s mora"

16:48 Hrvatskim vojnicima na dužnosti ili u misijama omogućeno je glasanje na posebnim biračkim mjestima, a kako je to izgledalo, možete pogledati OVDJE.

Gdje je najveća izlaznost?

14:40 Vojnici koji su na misijama ili u službi mogu glasati na izborima na posebnim biračkim mjestima. Pravo glasa imaju i zatvorenici, ali i pomorci koji se ponekad nađu u problemu. U njihovu sindikatu predlažu rješenje. Više o tome možete pročitati OVDJE.

14:30 Reporterka Dina Ćevid javila se s biračkog mjesta u Zagrebu i podsjetila da svi koji izlaze na birališta moraju imati važeću osobnu iskaznicu ili pak plavu potvrdu koju izdaju posebna tijela državne uprave.

Građani su rekli da su se malo mučili s velikim izbornim listićem. 

14:07 Najveća je izlaznost u Ličko-senjskoj županiji, ali uz napomenu da se u Gospiću održavaju lokalni izbori, bira se gradonačelnik, pa je tamo izišao svaki peti građanin s pravom glasa. Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva ocijenio je kako su trendovi izlaznosti isti kao i prije pet godina. 

"Povećao se trend kršenja izborne šutnje na Facebook stranicama u odnosu na jučer. Dosta je građana počelo objavljivati svoje listiće i poručuju da se glasa za ovog ili onog. Noćas smo imali nekoliko prijava da su ljude u kaslićima dočekali letci s kandidatima i pozivali da zaokruže listu xy", rekao je Hojski reporteru Nove TV Dini Golešu.

Izlaznost do 11:30

12:45 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković građansku dužnost obavio je na biračkom mjestu na Šalati. 

Prvi rezultati DIP-a Predsjednik Sabora Gordan Jandroković glasao je na EU izborima Foto: Josip Bandić/Cropix

12:01 Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je prve podatke o izlaznosti na izbore za Europski parlament. Do 11:30 na birališta je izišlo 7,69 posto građana s pravom glasa, što je manje nego prije pet godina. Više o izlaznosti ovdje.

11:30 Bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u društvu supruga Jakova Kitarovića glasala je na izborima za Europski parlament.

Prvi rezultati DIP-a Kolinda Grabar-Kitarović i suprug Jakov Foto: Matija Habljak/Pixsell

11:28 Na biračkom mjestu u Zagrebu glas na EU izborima dao je i SDSS-ov Milorad Pupovac.

Prvi rezultati DIP-a Milorad Pupovac glasao je na biračkom mjestu u Zagrebu Foto: Boris Kovačev/Cropix

11:18 U Osijeku je glasala SDP-ova Biljana Borzan.

Prvi rezultati DIP-a SDP-ova Biljana Borzan glasala je u Osijeku Foto: Vlado Kos/Cropix

10:41 Sandra Benčić iz Možemo! glasala je na biračkom mjestu u Zagrebu.

Prvi rezultati DIP-a Sandra Benčić glasala je na EU izborima Foto: Lucija Očko/Cropix

10:30 U Puli je glasao predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

Prvi rezultati DIP-a Čelnik SDP-a Peđa Grbin izašao je na EU izbore Foto: Goran Šebelić/Cropix

10:10 Sve 6651 biračko mjesto je otvoreno, izjavila je članica Državnog izbornog povjerenstva Ivana Belec i potvrdila da na biračkim mjestima nema gužve. 

Koliko je birača prijepodne obavilo svoju dužnost, DIP će objaviti u nedjelju u podne, a zatim i u 17 sati. Prvi izborni rezultati znat će se u nedjelju u 23 sata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Nemojte čekati još pet godina: Bez vas ovo jednostavno neće funkcionirati

Izbori za lokalnu vlast

10:00 Uz 12 hrvatskih europarlamentaraca, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju prijevremeno biraju i svoju lokalnu vlast. Gospićani biraju novog gradonačelnika, birači istarske općine Raša novu načelnicu, odnosno načelnika, a birači u Rabu i Otoku gradsko i općinsko vijeće.

I dok će na svim drugim biračkim mjestima birači dobiti samo jedan glasački listić, u tim će gradovima i općinama dobiti po dva, jednog s imenima kandidata za europske, a drugog s imenima kandidata za prijevremene lokalne izbore. Neće glasati pred istim biračkim odborom, onaj za lokalne izbore bit će u drugoj prostoriji, potvrdila je Belec.

9:50 Na svom biračkom mjestu u Zagrebu glasao je i Gordan Bosanac, kandidat stranke Možemo!.

Prvi rezultati DIP-a Kandidat stranke Možemo Gordan Bosanac glasao je na izborima za EU parlament Foto: Josip Bandić/Cropix

9:40 Premijer Andrej Plenković glasao je na biračkom mjestu Jelenovac. 

Prvi rezultati DIP-a Premijer Andrej Plenković glasao je na izborima za europski parlament - 3 Foto: Vanesa Pandžić/Cropix

9:25 Čelnik stranke Most Božo Petrov građansku dužnost obavio je na biračkom mjestu u Metkoviću. 

Prvi rezultati DIP-a Na europske izbore izašao je Božo Petrov - 2 Foto: Tom Dubravec/Cropix

8:30 Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević glasao je na europskim izborima. 

Prvi rezultati DIP-a Tomislav Tomašević glasao na EU izborima Foto: Patrik Macek/Pixsell

7:37 Influencerica i kandidatkinja na EU izborima Nina Skočak glasala je na biračkom mjestu u Svetoj Klari.

Prvi rezultati DIP-a Glas na izborima za Europski parlament dala je kandidatkinja Nina Skočak - 1 Foto: Damir Krajac/Cropix

U Hrvatskoj su u 7 sati otvorena biračka mjesta, a glasanje će trajati do 19 sati, dokad je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Glasanje će ovaj put u dijelu Hrvatske trajati 90 minuta duže.

Na glasačkom listiću nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. 23 su stranačke, a nezavisne samo dvije.

Oko 370 milijuna birača u Europskoj uniji bira novi, 10. saziv Europskog parlamenta, koji će u sljedećih pet godina zajedno s vladama država članica oblikovati politiku Europske unije.

Bira se 720 zastupnika, 15 više nego u prethodnom sazivu, a broj zastupnika iz svake pojedine članice određuje se prema broju stanovnika.

Pročitajte i ovo Europski parlament Mala škola izbora Što je Europski parlament?

Hrvatska bira 12 eurozastupnika

Hrvatska bira 12 zastupnika, a za njih se glasa i u inozemstvu.

Upravo su u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom vremenu, izbori počeli, otvaranjem triju od četiriju biračkih mjesta.

Za razliku od parlamentarnih, na izborima za Europski parlament u inozemstvu glasa se samo jedan dan.

Uz 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju će prijevremeno birati i svoju lokalnu vlast.

Rezultati izbora

Rezultati izbora za Europski parlament počet će se objavljivati tek nakon zatvaranja birališta u svim državama članicama, nakon 23 sata, a moći ćete ih pratiti uživo na portalu DNEVNIK.hr.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Što je Europska komisija?

Izlazne ankete u 19 sati na Novoj TV

Izbore za Europski parlament pratite na Novoj TV – informativne emisije tijekom izbornog dana te večernji izborni specijal.

Prve vijesti posvećene europarlamentarnim izborima bit će već u 14 sati, a novu dozu svježih informacija donose Vijesti u 17.

Dnevnik Nove TV počinje u 18 sati. Točno u 19 sati – bit će objavljene izlazne ankete, s prvim procjenama izbornog rezultata, a izborni program nastavlja se u 21:30 u specijalu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene