Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori 2024

Jokić o rezultatima anketa: "Ako uđe ova lista, uvelike će se promijeniti dinamika u Saboru"

Aktualno Galerija Marijana Grbeša-Zenzerović Marijana Grbeša-Zenzerović Foto: Dnevnik Nove TV Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: Dnevnik Nove TV Boris Jokić Boris Jokić Foto: Dnevnik Nove TV Marijana Grbeša-Zenzerović i Boris Jokić Marijana Grbeša-Zenzerović i Boris Jokić Foto: Dnevnik Nove TV +1 Sabina Tandara Knezović, Marijana Grbeša-Zenzerović i Boris Jokić Galerija 1/6 >>
Politički analitičari analizirali su prve izlazne ankete, prema kojima HDZ osvaja šest mandata za Europski parlament, a SDP četiri. DP i Možemo! osvajaju po jedan, a Most je ostao bez predstavnika u Europi.

Politički analitičar Boris Jokić i profesorica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Marijana Grbeša-Zenzerović komentirali su izlazne ankete europskih izbora.

HDZ ima dva mandata više i može biti zadovoljan jer je ponovio dobar rezultat, smatraju stručnjaci.

"SDP ima četiri mandata, a njihovi zastupnici u EU parlamentu su percipirani kao oni koji zaista nešto rade i to je jako dobar rezultat ako tako ostane, posebno nakon parlamentarnih izbora, te ga treba pripisati imenima koja ih predstavljaju u EU parlamentu", rekla je Grbeša-Zenzerović.

"DP je ostao na očekivanoj razini, a Možemo! može biti zadovoljan", rekao je Jokić i rekao da je Most u krizi, a kojoj je doprinio i odlazak istaknutih članova.

Osim toga, kaže Jokić, iako su trendovi da raste potpora desnim strankama, u Hrvatskoj one bilježe blagi pad u odnosu na posljednjih mjesec dana.

Rubne stranke

"Takozvana Fair Play lista, odnosno lista manjinaca, i lista Nine Skočak velika su iznenađenja. Eksperiment Nine Skočak očito je uspio. Uspjeli su mobilizirati dosta velik broj glasača i možda će prijeći prag. To je popriličan uspjeh", objasnila je Marijana Grbeša-Zenzerović.

Nina Skočak sigurno je uzela dio birača Možemo! i to bi trebala biti poruka toj stranci, komentirala je Grbeša-Zenzerović.

"Iako se čini da ovi izbori nisu toliko važni, ono što se večeras odigra u tim izbornim stožerima, uvelike će odrediti sljedećih nekoliko godina na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, ovi rezultati imaju reperkusije na sve stranke, a ne samo ove velike. Pod time mislim i na Most, koji će se morati nositi s ovim rezultatom, a ako uđe lista s Miloradom Pupovcem, to će uvelike promijeniti dinamiku u Hrvatskom saboru", objasnio je Jokić.

Kolakušić nije osvojio nijedan mandat

Boris Jokić Kolakušić i Sinčić Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

"Taj se balon definitivno ispuhao. Čini se da su konzervativni glasači ostali kod kuće i da Kolakušić nije uspio dva puta prodati istu priču. Njegova kampanja bila je zasićena teorijama zavjera i praznih fraza i floskula i očito se to glasačima nije svidjelo", rekla je profesorica FPZG-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene