Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori 2024

Slavlje u SDP-u, Grbin poručio: "Kod nas se radi ono za što se kandidiraš, nije nam trebao pokrovitelj"

Aktualno Galerija Biljana Borzan, SDP Biljana Borzan, SDP Foto: Dnevnik Nove TV Izborni stožer SDP-a - 4 Izborni stožer SDP-a - 4 Foto: Damjan Tadic/Cropix Izborni stožer SDP-a - 6 Izborni stožer SDP-a - 6 Foto: Damjan Tadic/Cropix Tonino Picula Tonino Picula Foto: Damjan Tadic/Cropix +18 Izborni stožer SDP-a - 3 Galerija 1/23 >>
U nedjelju 9. lipnja održani su izbori za Europski parlament. Nakon prebrojenih glasova SDP osvaja četiri mandata.

 

  • do 16:30 na izbore je izišlo 15,05 posto birača

  • izlazne ankete objavljene su u 19 sati, prema njima SDP bi mogao dobiti četiri mandata 

  • prvi izborni rezultati objavljeni su 23 sata, SDP osvaja četiri mandata

  • Tonino Picula osvojio 30.000 glasova

Pratite iz minute u minutu:

23:30 Okupljenima se obratio i predsjednik stranke Peđa Grbin, koji je zahvalio svima koji su izišli na izbore i glasali za SDP. "Bez obzira na malu izlaznost, ovo je za nas važan rezultat jer smo pokazali da iza nas stoje građani i stoji Hrvatska. Hvala i kandidatima koji su lavovski odradili ovu kampanju", rekao je.  

"Kod nas vrijedi pravilo da se radi ono za što se kandidiraš i da nama nije trebao pokrovitelj", rekao je i najavio Biljanu Borzan, nositeljicu liste SDP-a. Borzan je istaknula kako ovaj rezultat pokazuje kako se rad isplati.

"Građani su pokazali da su prepoznali što mi radimo. Najdraže mi je kad mi građani dolaze i kažu: 'Hvala vam što se brinete za nas'", rekla je Borzan i naglasila da su ovime dokazali suprotno svima koji su im govorili da su izgubili parlamentarne izbore te će izgubiti i ove.

Biljana Borzan i Peđa Grbin Biljana Borzan i Peđa Grbin Foto: Dnevnik Nove TV    

23:05 Siniša Hajdaš Dončić rekao je kako su zadovoljni rezultatom, četiri mandata bili su njihov cilj koji su i ispunili. SDP je i dalje jedna od najboljih stranaka, kazao je.  

"Rezultat je nešto bolji nego na parlamentarnim izborima i to pokazuje da je SDP jedna duboko ukorijenjena stranka u hrvatskom društvu koja se zalaže za one politike koje se odnose na veći broj građana RH, dakle radimo za hrvatske ljude", naglasio je.

Biljana Borzan i Peđa Grbin Siniša Hajdaš Dončić Foto: DNEVNIK.hr

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica - 2 Red zahvala Bartulica, Bog, obitelj, znatiželjni novinari, ali ne i mama: "Nemam se za što ispričavati"

23:00 Objavljeni su prvi prijevremeni rezultati izbora za europski parlament. HDZ osvaja 6, SDP 4, DP 1 i Možemo! 1. Objavljen je i broj preferencijalnih glasova prema kojima SDP-ove kandidate predvodi Biljan Borzan s osvojenih 83.552 glasa.

Posljednji na kandidacijskoj listi Tonino Picula potvrdio je svoj mandat s 30.054 preferencijalna glasa. Za Freda Matića glasalo je 17.212 glasača, a Romanu Jerković Kraljić njih 1003.  

Biljana Borzan i Peđa Grbin Prvi rezultati DIP-a Foto: Dnevnik Nove TV

22:35 Igor Dragovan komentirao je nisku izlaznost te rekao kako je HDZ ubio kampanju za EU izbore. "Ponavljaju stvari iz parlamentarnih izbora, no mi smo zadovoljni našim rezultatom, cilj od četiri mandata smo mi sebi i zacrtali", rekao je Dragovan.  

22:00 Dalija Orešković, koja je na SDP-ovoj listi na 5. mjestu i kojoj se možda smiješi taj peti mandat za stranku, rekla je kako je to moguće, no izbori su se dogodili u sjeni parlamentarnih izbora. "Građani su se osjetili prevareni nakon ulaska DP-a u vladu", objasnila je razloge za slabu izlaznost. 

Biljana Borzan i Peđa Grbin Barbara Štrbac i Dalija Orešković - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Naglasila je kako je začuđujuća ovako mala izlaznost upravo u vrijeme kada se Europa nalazi u velikim problemima i na pragu velikih promjena.  

Pročitajte i ovo Lidija i Mislav Kolakušić te Ivan Vilibor Sinčić režu tortu Tugu liječe slatkim FOTO Ovo je najtužnije rezanje "slavljeničke" torte: Naručili je za slavlje, sada je jedu da ublaže gorak okus poraza

19:50 Aktualni, a vjerojatno i budući europarlamentarac Fred Matić rekao je kako su u stranci zadovoljni onime što pokazuju izlazne ankete jer je riječ o istom broju mandata koji je SDP imao i u prethodnom sazivu EU parlamenta.

Biljana Borzan i Peđa Grbin Petra Buljan i Predrag Fred Matić - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Iznenađen sam što je HDZ osvojio toliko mandata jer je Andrej Plenković kao premijer nosio listu i dobro je za svoje odradio kampanju jer nije nikome dao ni da pisnu. Dobro je procijenio, jer ovi njegovi da su pisnuli, sigurno bi imali drukčije rezultate", kazao je Matić reporterki Dnevnika Nove TV Petra Buljan.   

Pročitajte i ovo Andrej Plenković slavi pobjedu EU izbori VELIKA GALERIJA Razdragan Plenković objasnio zašto su Hrvati glasali za HDZ te izazvao euforiju

Pročitajte i ovo Boris Jokić EU izbori 2024 Jokić o rezultatima anketa: "Ako uđe ova lista, uvelike će se promijeniti dinamika u Saboru"

19:40 U stožeru stranke rezultate čeka i Bojan Glavašević, koji se istaknuo zanimljivom kampanjom "Biciklom od Bruxellesa do Zagreba". Zadovoljan je, kaže, i kampanjom i porukama koje je poslao njegov put. "Itekako sam zadovoljan jer je riječ o važnoj stvari, posebno mi je drago što sam pokazao važnost europske željeznice, koja je važna za kretanje naših građana u EU-u.

Biljana Borzan i Peđa Grbin Izborni stožer SDP-a - 1 Foto: Damjan Tadic/Cropix

Primio je brojne poruke podrške. "Javile su mi se stotine i stotine građana, njihovo ohrabrenje zaista mi je bilo poticaj za dalje. Vjerujem da sam uspio predstaviti ono što je najvažnije za naše građane, a to europski standard, jer europske cijene već plaćamo", zaključio je Glavašević.

19:05 Objavljene su izlazne ankete. Prema njima SDP osvaja četiri mandata u Europskom parlamentu. Najviše mjesta, njih šest, osvaja HDZ, a u Bruxelles idu još samo po jedan zastupnik Domovinskog pokreta i stranke Možemo!. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u stožeru stranke razgovarala je s dosadašnjom europarlamentarkom i nositeljicom liste SDP-a Biljanom Borzan, koja je rekla kako si je stanka četiri mandata zadala kao cilj te da je taj cilj ostvaren, no prema njihovim informacijama s terena, moguć je još jedan, peti mandat.

Biljana Borzan i Peđa Grbin Izborni stožer SDP-a - 6 Foto: Damjan Tadic/Cropix

"Mogli bismo lako uhvatiti i peti kako budu stigli pravi rezultati izbora jer ovo su još uvijek izlazne ankete." Borzan je komentirala i šest HDZ-ovih mandata te je rekla kao su dobili svega šest posto više glasova od njih, ali dva mandata više. "To su neke stvari koje čovjeka malo čude. No nas raduje što je SDP dobio 10 posto glasova više nego što smo ostvarili prije četiri godine i mi smo time zaista zadovoljni." Naglasila je da je sretna što su birači prepoznali njihov dosadašnji rad u europarlamentu.  

Pročitajte i ovo Prvi rezultati DIP-a Oglasio se DIP Objavljeni službeni rezultati: Ove smo zastupnike izabrali u Europski parlament

Kandidacijska lista SDP-a i partnera: 

SDP, "DO i SIP", HSS, GLAS
1. BILJANA BORZAN
2. PREDRAG FRED MATIĆ
3. ROMANA JERKOVIĆ KRALJIĆ
4. MARKO VEŠLIGAJ
5. DALIJA OREŠKOVIĆ
6. BOJAN GLAVAŠEVIĆ
7. SONJA KOVAČ
8. JOŠKO KLISOVIĆ
9. VEDRANA MIŠKOVIĆ
10. RANKO OSTOJIĆ
11. ŽELJKA ŠARČEVIĆ GRGIĆ
12. TONINO PICULA 

Pročitajte i ovo Za hrvatske vojnike na dužnosti ili na misiji organizirana posebna biračka mjesta - 2 Posebna biračka mjesta VIDEO/FOTO Vojnici izašli na birališta: Pogledajte slike s misija izvan Hrvatske

18:45 Na izbore za Europski parlament do nedjelje poslijepodne izišlo je samo 487.000 birača ili njih 15,05 posto. To je osjetno slabiji odaziv u odnosu na europske izbore iz 2019. Pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju ima 3.371.000 birača u zemlji i 40 država u inozemstvu.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene