Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori

VELIKA GALERIJA Razdragan Plenković objasnio zašto su Hrvati glasali za HDZ te izazvao euforiju

Aktualno Galerija Predsjedništvo HDZ-a Predsjedništvo HDZ-a Foto: Damjan Tadic/Cropix Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: Dnevnik Nove TV Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: Igor Soban/Pixsell Dubravka Šuica Dubravka Šuica Foto: Dnevnik Nove TV +12 Andrej Plenković Galerija 1/17 >>
Hrvatski birači u nedjelju su četvrti put glasali na europskim izborima.

 

  • hrvatski birači u nedjelju su četvrti put glasali na europskim izborima

  • objavljeni su rezultati europskih izbora u Hrvatskoj

  • HDZ je dobio 6 mandata 

Pratite iz minute u minutu: 

0:01 Novoizabrani HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier izjavio je da se ponovno potvrdila potpora HDZ-u kao vodećoj stranci u Hrvatskoj. "Jako smo zadovoljni, ostvarili smo ono što smo obećali, a to je bolji rezultat nego prije pet godina, na prošlim europskim izborima i uvjerljiva pobjeda", rekao je Stier.

"Nakon velike pobjede na parlamentarnim izborima, gdje je izlaznost bila izrazito velika, sada je ona bila objektivno mala, ali potpora HDZ-u se ponovno potvrdila, da je vodeća stranka u Hrvatskoj i jedna od rijetkih stranaka desnog centra u Europi koja može računati na pola mandata", rekao je Stier.

Stier je "vrlo zadovoljan" jer je izabran u EP u kojem će mu, rekao je, fokus biti na promociji "jedne demokratske politike, jedne vizije demokršćanske Europe".

"Europe solidarnosti koja će, kada dođe rasprava o europskom proračunu, gdje će biti tenzija između onih nešto bogatijih, koji bi željeli da se sredstva fokusiraju isključivo na neke projekte koji njima odgovaraju i zemlje poput Hrvatske, koje još moraju loviti korak s tim najrazvijenijima, i kojima je bitno da ostane snažna kohezijska politika, da bude doista tako", objasnio je.

Radit će, dodao je, i na tome da se BiH što prije pridruži Hrvatskoj u Europskoj uniji.

23:16 Andrej Plenković obratio se javnosti. U HDZ-u prije pobjedničkog govora treštala je pjesma "Eye of the Tiger".

"Jesmo pobjedili" upitao je prisutne, a to je izazvao euforiju te su svi izviknuli - "jesmo", uz gromoglasni pljesak.

"Lijepo je osvojiti čak šest mandata", rekao je Plenković. HDZ-ovci su ga prekinuli pljeskom te počeli skandirati -  "pobjeda, pobjeda"

"Osvojili smo šest madata, to je pola od 12 hrvatskih. Sjajan uspjeh, čak dva mandata više nego 2019. godine. Pored toga, imamo i desetak mandata više u našoj europskoj obitelji, a od toga su dva naša. Ovo je europska pobjeda. Hvala svim našim sugrađanima", rekao je, dodavši da izlaznost nije tolika koliku su priželjkivali te je očito došlo do zasićenja nakon parlamentarnih izbora.

"Šest osvojenih mandata su "na određeni način i nagrada" za, kako je istaknuo, Hrvatsku u šengenskom prostoru, u europskom području, europskom stabilizacijskom mehanizmu, te "zahvala" za Pelješki most, drugu cijev tunela Učka i 12 Rafaela "koji čuvaju hrvatsko nebo".

"Hvala na ovim postignućima koja smo zajedno realizirali, od sutra krećemo dalje i s radom Vlade i Sabora", rekao je. Na kraju je poručio: "Hvala svima, hvala i HDZ-u BiH i svim volonterima. Idemo zajedno dalje za jedinu i vječnu Hrvatsku".

23:04 Nakon što su objavljeni rezultati u dvorani stožera HDZ-a prolomio se gromoglasni pljesak.

"HDZ je pobijedio nakon uvjerljive pobjede na parlamentarnim izborima, Ovo je velika pobjeda, od 12 mandata, HDZ je dobio 6. Mislim da je ovo sjajni rezultat. Hvala svim biračima koji su dali podršku HDZ-u", rekao je Oleg Butković. Naglasio je da su imali sjajnu listu, pozitivnu kampanju...

"Vodili smo pozitivnu kampanju, htjeli smo građanima pokazati koliko je EU bitna i da se tamo donose važne odluke i građani su sve to honorirali", rekao je. 

Na upit bi li takvi rezultati da na listi nije bio Plenković, Butković je rekao da zasigurno da je Plenković povukao najviše, on je najupućeniji i i razumije se europsku politiku.  

23:00 Objavljeni su rezultati europskih izbora u Hrvatskoj - HDZ je osvojio 6 mandata. 

22:00 "I pet mandata bilo bi dovoljno jer i to je više nego što smo imali dosad", rekla je Nikolina Brnjac za Novu TV. 

21:30 Novinarka Sanja Jurišić javila se iz stožera HDZ-a. Naglasila da polako raste atmosfera u stožeru.

"Za razliku od parlamentarnih izbora kada se Andrej Plenković spustio među članove tek oko 23:30, sada se već šeta oko hotela. Ne zna se je li problem u vrućini pa hvata zrak ili je u pitanju nervoza. Dva ključna pitanja su mala izlaznost i hoće li HDZ ostati na šest ili pasti na pet mandata", rekla je novinarka.

21:00 Karlo Ressler, četvrti na listi HDZ-a za izbore u Europski parlament (EP), rekao je kako rezultati izlaznih anketa pokazuju da je HDZ opravdao povjerenje građana u proteklih pet godina, koje su za Hrvatsku "vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti".

Istaknuo je da ankete pokazuju dobar trend, odnosno da HDZ osvaja praktički polovicu mandata, šest od dvanaest hrvatskih zastupnika u EP-u.

"To je dobro, to je pozitivno, znači da smo i s onim što smo radili na razini cijele Hrvatske uspjeli opravdati povjerenje u ovih pet godina, koje su za Hrvatsku vrlo vjerojatno bile najuspješnijih europskih pet godina u povijesti, gospodarski uspješnih, propulzivnih godina. I zbog svega toga drago mi je što vidimo ovakve rezultate", rekao je Ressler.

20:05 Međunarodni tajnik HDZ-a Davor Božinović u nedjelju je, po objavi rezultata prvih izlaznih anketa, poručio kako je jasno da je HDZ, nakon parlamentarnih, pobijedio i na izborima za Europski parlament (EP).

"Naravno, još čekamo službene rezultate, ali iz svega ovoga što pratimo, činjenica je da je HDZ pobijedio i na ovim izborima", rekao je Božinović. Sad stvarno možemo govoriti o kontinuitetu, naglasio je.

"Tri puta na parlamentarnim izborima, sada i na europskim izborima", dodao je te uputio zahvalu građanima koji u kontinuitetu daju povjerenje HDZ-u. U HDZ-ovu stožeru pljeskom i uzvicima odobravanja pozdravili su prve rezultate izlaznih anketa, koje im prognoziraju šest osvojenih mandata za EP.

20:30 U HDZ-ov stožer u Westinu došao je i dobro raspoloženi Andrej Plenković.

20:00 Prema najnovijim izlaznim anketama, najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ 33,09 posto, što bi mu donijelo šest mandata, a slijede SDP i partneri s 27,29 posto ili četiri mandata.

19:42 Novinarka Nove TV Sanja Jurišić javila se iz stožera HDZ-a. 

"Prije svega pobjeda, a onda niska izlaznost. Bilo bi nam drago da je izlaznost veća, ali izbori su bili prije dva mjeseca, kada je izlaznost bila rekordna. Možda su se građani malo zasitili, možda se pripremaju za izbore u 12. mjesecu, trebalo bi to sociološki istražiti. Mi smo učinili sve, kao i za nacionalne izbore, a građani su ti koji odlučuju", rekla je Dubravka Šuica.

Na upit je li razlog niske izlaznost taj kako su neki građani rekli "što ću glasati i poslati nekoga na nekoliko tisuća eura plaću", Šuica je rekla: "To je nisko, itekako se trudimo. Trudimo se da Hrvatska dobije  novac iz EU fondova i svi se raduju kada ih i dobije. EU parlamentarci bore se za hrvatske interese. I rekla bih da to nije glavni razlog slabe izlaznosti. Možda vam je to netko rekao", poručila je Šuica. 

19:02 Novinarka Nove TV Josipa Krajinović javila se iz HDZ-a te rekla da se u HDZ-u slavi i da su svi prezadovoljni ovim rezultatom. 

"Jako sam zadovoljan, HDZ je osvojio 50 posto mandata i to je bio jedan od ciljeva, ponovili smo rezultat. Postoji stabilno biračko tijelo, građani su prepoznali kvalitetu i rad HDZ-a, koji je uvjerljivi pobjednik ovih izbora", rekao je Gordan Jandroković.

Naglasio je da mu je žao što više ljudi nije izišlo na izbore, pogotovo jer je Hrvatska članica EU-a, ali da je to odluka ljudi. Rekao je da si oni koji nisu prešli prag moraju postaviti pitanje u čemu su pogriješili.

"Rezultati za vladajuću većinu jako su dobri, to isto pokazuje da građani honoriraju ovakvu vrstu suradnje", rekao je.

19:00 Objavljeni su rezultati izlaznih anketa i prema njima HDZ dobiva šest mandata.

18:45 Na izbore za Europski parlament do nedjelje poslijepodne izišlo je samo 487.000 birača ili njih 15, 05 posto. To je osjetno slabiji odaziv u odnosu na europske izbore iz 2019. Pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju ima 3 milijuna 371 tisuću birača u zemlji i 40 država u inozemstvu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene