Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultati ne prije četvrtka

Izbori u Austriji: Glasovi poštom riješit će tijesnu utrku socijaldemokrata i slobodnjaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glasovi pristigli poštom na austrijskim parlamentarnim izborima bit će prebrojani u ponedjeljak i oni će riješiti pitanje tijesne utrke socijaldemokrata (SPO) i desničarskih slobodnjaka (Slobodarske stranke, FPO) za drugo mjesto na izborima i u određenoj mjeri utjecati na pregovaračke pozicije uoči koalicijskih pregovora o formiranju nove austrijske vlade.

Konzervativna Narodnjačka stranka (OVP) čelnika Sebastiana Kurza, koji je sa svojom 31 godinom na dobrom putu da postane jedan od najmlađih premijera u svijetu, osigurala je najveći broj glasova i pobjedu na nedjeljnim izborima, no morat će ući u koaliciju kako bi oformila vladu. Vjerojatnije je da će to postići sa Slobodarskom strankom (FPO), iako je Kurz oprezan i želi držati sve opcije otvorenima.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera"

"Ni koalicija sa FPO, a niti ona sa SPO nije dogovorena", kazao je Kurz za televiziju ORF upitan za svoje planove. "Moramo čekati rezultate", rekao je.

Većina glasova pristiglih poštom, koji čine otprilike šestinu glasačkih listića, bit će prebrojena do ponedjeljka navečer, no konačan rezultat vjerojatno neće biti objavljen prije četvrtka.

Projekcije koje objavljuje SORA pokazuju da narodnjaci (OVP) osvajaju relativno najveći broj glasova – 31,6 posto, na temelju svih prebrojanih glasova ne računajući one pristigle poštom. Njihovi dosadašnji koalicijski partneri, socijaldemokrati kancelara Christiana Kerna osvajaju 26,9 posto, malo više od slobodnjaka iz FPO-a, koji osvajaju 26 posto.

Projekcije imaju marginu pogreške od 0,7 posto, što znači da je utrka za drugo mjesto na izborima više negoli tijesna.

Druge projekcije, koje objavljuje agencija ARGE Wahlen, daju socijaldemokratima samo 0,5 posto više glasova od FPO-a.

Rekordan broj zahtjeva za glasanje poštom, njih više od 889.000, upućen je uoči nedjeljnih izbora.

U Austriji ove glasove može prebrojiti pošta ili se mogu prebrojiti na biračkim mjestima. Također mogu biti prebrojeni i na drugim mjestima, ne samo na onome na kojem je birač registriran. U tom slučaju taj glas mora biti poslan u biračev izborni okrug, što je i razlog zbog kojeg bi konačni rezultat mogao biti dostupan tek u četvrtak.

Ovaj je sustav nov i otežava predviđanja, no ipak se očekuje da će većina glasova pristiglih poštom biti prebrojena u ponedjeljak i da će to omogućiti saznanje o tome koja je stranka osvojila drugo mjesto na izborima.

Sve su varijante suradnje triju najjačih stranaka nakon izbora načelno moguće s obzirom na to da su socijaldemokrati ukinuli zabranu, koju su sami postavili, koaliranja sa FPO. No, budu li na trećem mjestu, malo je vjerojatno da bi ušli u koaliciju s desničarskim FPO-om i prihvatili njihova čelnika Heinz-Christiana Strachea kao kancelara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene