Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najvažnije svjetske agencije izvijestile su o vrlo izjednačenim rezultatima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste na parlamentarnim izborima.


Dvije najjače koalicije - Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama na nedjeljnim izborima osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Čačić o Petrovu: 'Ne. Ne. Ne...'

Francuska agencija France presse, britanski Reuters, njemačka dpa i austrijska APA, kao i regionalni mediji, javljaju o izjednačenim rezultatima, te o tome kako bi upravo MOST morao biti odlučujuća prevaga u formiranju nove vlade. AFP je ranije najavio vrlo tijesnu utrku, kao i britanski BBC i APA, dok je Reuters predvidio laganu prevagu konzervativaca.

UŽIVO - FINALNI REZULTATI IZLAZNIH ANKETA Domoljubna koalicija 57, Hrvatska raste 56, Most 17, IDS 3, Živi zid 3, HDSSB 2, Bandić Milan 2

France presse je naglasio da se ljevica nada odnijeti pobjedu na krilima dobrog upravljanja migracijskom krizom - s jedne strane empatijom prema izbjeglicama, ali i čvrstoćom prema susjednim zemaljama. Zbog toga je, kaže agencija, dio birača "zaboravio" da dugo nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo. S druge strane Domoljubna koalicija osuđivala je gospodarske rezultate dosadašnje Vlade i vodila kampanju na temelju "domoljubnih vrijednosti".

Konzervativci, kaže Reuters, optužuju Vladu premijera Zorana Milanovića da je bio premekan i neučinkovit u rješavanju migracijske krize. BBC podsjeća kako je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko tražio vojsku i ogradu kako bi se smanjio broj dolazaka izbjeglica.

Nova Vlada morat će se, kaže Reuters, pozabaviti zasad vrlo krhkim ekonomskim oporavkom i nositi s ogromnim brojem migranata koji prolaze kroz Hrvatsku na putu za bogatije europske zemlje. Britanska agencija kao i njemački dpa naglašavaju da bi MOST mogao odigrati ključnu ulogu u formiranju nove koalicijske vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook