Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Službeno predstavljanje

Robert Podolnjak novi član Mosta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor, pravni stručnjak i nezavisni vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću Robert Podolnjak u petak se službeno predstavio kao novi član Mosta - nezavisnih lista, te ocijenio da izborni zakon treba ojačati, a na predstojeće parlamentarne izbore pozvati i stranu promatračku misiju.

Podolnjak je na konferenciji za novinare ocijenio nužnim da Vlada pozove Ured za demokratske institucije i ljudska prava Vijeća Europe da nadzire predstojeće parlamentarne izbore.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregovori idu dalje MOST i SDP sastaju se u 13 sati Slika nije dostupna Gdje je Grmoja? 'MOST se ne raspada iako ga pokušavaju srušiti'

"Neka pozove stranu promatračku misiju koja će objektivno sagledati deficite u izbornom zakonodavstvu i dati preporuke koje Hrvatski sabor treba pretočiti u zakonodavni okvir", rekao je Podolnjak dodavši kako promatrači dolaze i u Švicarsku, Veliku Britaniju i Poljsku, pa zašto bi Hrvatska bila izuzetak.

Smatra da je izborni okvir u Hrvatskoj gori nego prije, a jedina dobra strana je uvođenje preferencijalnih glasova, no i tu je riječ o najslabijoj varijanti jer će građani imati samo jedan preferencijalni glas.

Živi zid za smanjenje privilegija političara

Iznio je niz ostalih manjkavosti u izbornom zakonodavstvu: još uvijek nije riješen popis birača, nisu se preoblikovale izborne jedinice, nije predviđena mogućnost da se nezavisni kandidati kandidiraju kao pojedinci, bez nezavisnih lista.

Osim toga, kaže, u Hrvatskom saboru ima previše zastupnika iz Zagreba pa se drugi glasovi premalo čuju što je razlog zašto je Hrvatska previše centralizirana.

'Nije dobro preskakati razine i odmah biti u Saboru i Vladi'

Upitan zašto se odlučio pristupiti Mostu, Podolnjak je rekao kako je nužno podići razinu djelovanja nezavisnih gradonačelnika i vjećnika, a Most bi, smatra, u tome mogao imati ključnu ulogu.

"U Mostu su ljudi koji su doprinijeli razvitku lokalnih sredina i građani su ih prepoznali kao ljude koji djeluju u ime javnog, a ne privatnog interesa", kaže Podolnjak.

"Nije dobro preskakati razine i odmah biti u Saboru i Vladi", rekao je i ocijenio paradoksalnim da se premijer može postati bez ikakvog izvršnog iskustva.

Premijer 'opleo' po predsjednici

"Mnogi građani ne znaju da su u protekle četiri godine bili upravljani od koalicije koja je dobila manjinu glasova građana od onih koji su glasovali, svega 40 posto, a dobila je 55 posto parlamentarnih mandata. To je problem i svaka buduća vlada morala bi imati većinu zastupnika, ali i potporu većine građana, jer tako dobiva i potporu za reforme", kazao je Podolnjak te naglasio da ni u SDP-u niti u HDZ-u nisu bili spremni za promjene.

Konferenciji za novinare Mosta nazočili su Drago Prgomet i Ivan Lovrinović koji su naglasili da su Hrvatskoj potrebne reforme u pravosuđu, ekonomske reforme i moralna obnova, te su najavili da će za 7-8 dana predstaviti svoj gospodarski program.

Pozvali i druge članove akademske zajednice da im se pridruže. "Ovdje se govori slobodno, ne vlada partijska atmosfera", dodaju. "Ne želimo ostati samo za katedrom i pričati studentima kako bi stvari trebale izgledati. Želimo se za to i osobno založiti", poručio je Podolnjak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene