Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šefovi policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije, potpisali su zajedničku izjavu o profilaciji migranata na makedonsko-grčkoj granici.


Vlado Dominić, ravnatelj policije, prije potpisivanja izjave rekao je kako se s kolegama iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije dogovorio da će se profiliranje i registracija migranata vršiti na grčko-makedonskoj granici.

Vezani članci Željko Dolački nije se pojavio na izricanju presude (Foto: Marko Lukunic, Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Dolački nakon nepravomoćne presude poručio: "Nema bježanja!" Migranti na GP Maljevac (Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL) Granični prijelaz Maljevac zatvoren već treći dan, migranti i dalje prosvjeduju

Zajednička profilacija i registracija obavljat će se na makedonsko-grčkoj granici, a svaka državapotpisnica će garantirati da se više nitko izbjeglicama ne može priključiti u pojedinim državama na ruti.

Na konferenciji je rečeno kako će svaka policija preuzeti nadzor u vlaku na teritoriju svoje države. 'Cilj nam je da što bezbolnije migranti prelaze preko granice i da nema povrata koji se sada događaju', rekao je ravnatelj policije Vlado Dominić.

Šefovi policija su dogovorili da će se organizirano prevoziti izbjeglice od Gevgelije na makedonskoj granici do Austrije, a svaka zemlja na ruti to će raditi u svom aranžmanu.

Dodaje da će s izjavom upoznati svoje Vlade, ali i Vlade ostalih europskih zemalja. Kako bi se što uspješnije obavljala profilacija, policija navedenih zemalja želi pomoći i kolegama u Albaniji i Bugarskoj da se imigrantski val ne bi iz Grčke prelio na njihove države.

'Nakon ovog sastanka upoznat ćemo ministre i premijere da se ovu balkansku rutu uključe i Bugarska i Albanija, jer kad se čvrsto zatvori granica u Makedoniji, može doći do priljeva migranata u Bugarskoj i Albaniji', rekao je Dominić.

Za sada kvota kojom će se propuštati izbjeglice nije definirana, već će se pratiti tempo Austrije i Njemačke u njihovom prihvatu. Izbjeglice će se prevoziti u Makedoniji vlakom, od makedonsko-srpske do srpsko-hrvatske granice autobusom, od srpsko-hrvatske do hrvatsko-slovenske granice vlakom te od hrvatsko-slovenske do slovensko-austrijske također vlakom.

Oni koji neće proći profilaciju ostat će u 'hot spotu' u Grčkoj i Turskoj. Propuštat će se samo oni stanovnici koji dolaze iz zemalja zahvaćenih ratom.

Na sastanaku šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije raspravljalo se o svim aktualnim pitanjima i mogućim rješenjima koja se odnose na migrantsku krizu.

Juncker kritizira austrijske mjere

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kritizirao je austrijsku odluku o znatnom pooštravanju režima ulaska u tu zemlje.

'U Komisiji ne volimo nacionalne granične kontrole, ne volim uvođenje tih kontrola što se događa zato što nemamo europski pristup. Ja ću i danas kao i uvijek na sastanku Europskog vijeća tražiti europski pristup. Što se Austrije tiče, moram reći da ne volim njihovu odluku i mi ćemo ispitati je li ona u skladu s europskim zakonodavstvom. Popodne ću o tome imati prijateljsku raspravu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymanom', rekao je Juncker.

Time je komentirao austrijsku osluku da uvede strože mjere na granici s Hrvatskom. Austrija je najavila da će od petka na svojoj južnoj granici sa Slovenijom primati samo 80 zahtjeva za azilom dnevno, a na svoj teritorij će puštati dnevno do 3200 osoba, koje izraze namjeru da će zatražiti azil u nekoj od susjednih država.