Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teolog Ivica Šola:

'Izbacivanje križeva je Mesićevo puštanje magle'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teolog Ivica Šola kaže da Mesić skreće pozornost sa sukoba siromaštva i kapitala.

Unutar svog aktualnog sukoba sa Crkvom, ponajprije Glasom Koncila, predsjednik Mesić je jučer predložio izbacivanje križeva iz svih državnih institucija. Teolog i kolumnist Glasa Slavonije Ivica Šola je rekao da se ovdje radi o tipičnom Mesićevom zamagljivanju glavnog i jedinog hrvatskog problema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papa podržava hrvatsko-slovenske odnose Mesić papi o križevima: Moram štititi Ustav Slika nije dostupna Hoće li se križevi micati? 'Mesić zadire u vjerske osjećaje i vrijeđa'

>> Mesić: Križeve treba ukloniti iz državnih institucija

'Ova inicijativa koju je Mesić jučer pokrenuo nije ništa novo u Europi, samo se pridružio postojećem trendu. Mene ljuti što se hrvatska javnost sada ponovno uvlači u još jednu besmislenu raspravu. Prvo godinama vodimo besmislenu raspravu o ustašama i partizanima, a sada ćemo o križevima. Može Mesić pobacati križeve van iz svih ureda, ali će i dalje ljudi u Hrvatskoj ostajati bez posla. Nije za Hrvatsku ključan sukob ustaša i partizana, klerikalaca i antiklerika, nego sukob siromaštva i kapitala', rekao je za Dnevnik.hr Ivica Šola.

U Francuskoj bi uhitili Zlatka Sudca

Šola napominje da se Mesić prilikom rušenja Zakona o tzv. kriznom porezu poziva na Ustav i njegovu odredbu o socijalnoj jednakosti, a u slučaju križeva Ustav govori o slobodi religije. 'Ovo što Mesić predlaže je zapravo sloboda od religije, a ne sloboda religije. I reći ću još nešto. Ako nekoga vrijeđaju moji vjerski simboli, onda mene još više vrijeđa to što njega vrijeđaju moji simboli', kaže Šola.

Za Mesićev argument da su državne institucije namijenjene i Židovima i muslimanima Šola kaže da je to tipičan argument Europe 'koja ima nečistu savjest'. 'Još od II. svjetskog rata, od holokausta, Europa je osjetljiva na prava manjina, na onog manjeg, kakvi su zapravo stradali u II. svjetskom ratu. Gdje god Europa vidi mogući konflikt odmah se distancira od toga, a trenutno u religiji vidi kao mogući izvor sukoba', kaže Šol. Napominje da je ova rasprava posve uobičajena za Europu te da je u tom pogledu Francuska najrigidnija te da bi u njoj odmah u zračnoj luci uhitili Zlatka Sudca kad bi tamo stupio s križem oko vrata.

Samatrate li da križeve treba ukloniti iz državnih institucija?

  • Da
  • Svakako
  • Ne
  • Nikako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene