Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li se križevi micati?

'Mesić zadire u vjerske osjećaje i vrijeđa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Mesić na kraju svog mandata namjerava odraditi još jedan posao. Želi iz državnih ureda i vojarni izbaciti križeve. Poručuje da oni mogu iritirati i pripadnike ostalih vjera ili ateiste.

Raspelo na zidu iznad uredskog stola, virovitički gradonačelnik, rijetko skida. O tome kako će mu radno mjesto izgledati nitko umjesto njega neće odlučivati, pa ni hrvatski predsjednik. 'Vjera se zabranjivala u nekadašnjim vremenima, a ja kao mlad čovjek, mogu reći da su ta vremena davno prošla. Nikada nismo dobili niti od jednog građanina ili stranke pritužbu, zbog toga što se križ nalazi na zidu', kazao nam je virovitički gradonačelnik i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Slika nije dostupna Papa podržava hrvatsko-slovenske odnose Mesić papi o križevima: Moram štititi Ustav

>> Recept protiv krize: Križeva i igara!

Tu mu, da se Mesića pita, nije mjesto. Jer Crkva je odvojena od države. Izbacio bi on križeve ne samo iz Kirinovog ureda, već i vojarni, policije, općina, škola, vrtića i svih ostalih državnih institucija. Nova fronta je otvorena, a verbalni rat između Kaptola i Pantovčaka ponovno je zaoštren. No, za profesora Katoličkog fakulteta Adalberta Rebića, Mesićev je potez neprimjeren.

'Mesić vrijeđa i zadire u vjerske slobode i osjećaje'

'S tom će inicijativom postići to da ga vjernici zapamte po zlu, neću reći zamrze. On time vrijeđa, a ne samo zadire u vjerske slobode i osjećaje, što je po Ustavu zabranjeno. On time krši Ustav, što kao predsjednik ne bi smio', objasnio je Rebić. Isticanje vjerskih obilježja volja je i diskrecijsko pravo svakog pojedinca. No, gdje je granica između privatnog i javnog? Nakon Mesićevog napada, o tome su, doduše, danas tek rijetki teolozi spremni progovoriti. Zakonom ovo pitanje u Hrvatskoj nije uređeno. Praksa drugih zemalja je različita. Svojedobno je postojala europska preporuka o micanju kršćanskih simbola, jer su za nevjernike diskriminirajući.

'Bilo da su posrijedi katoličke, bilo protestantske zemlje, negdje je običaj imati križ, negdje ne', zaključuje Rebić. Od sudnica do učionica, u katoličkoj Italiji, nekim njemačkim pokrajinama poput Bavarske, švicarskim kantonima, križ je na javnim mjestima itekako vidljivi dio tradicije.

Glas Koncila: Mesić ipak nije veleizdajnik

U svojoj inicijativi Mesić nije ostao usamljen, podržao ga je i SDP. Doduše, Ingrid Antičević-Marinović otišla je i korak dalje riječima kako mnoge ustanove u državi nisu ni dostojne križa, jer ih prije treba očistiti od mita i korupcije. A oglasio se danas i glavni urednik Glasa Koncila, doduše, na web portalu. Ivan Miklenić kaže kako Mesića nikad nije nazvao veleizdajnikom. Novinari su ti, koji su ga krivo interpretirali. Zaboravlja da im je to imao priliku i sam reći. Mogao se javiti, a ne pet dana skrivati.

Smeta li vam križ u državnoj instituciji?

  • Da
  • Jako
  • Ne
  • Ne budite smiješni

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene