Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se rat s Crkvom

Mesić: Križeve treba ukloniti iz državnih institucija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je danas uklanjanje križeva iz vojarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja.

Mesić je konstatirao kako se moraju izbaciti križevi iz vojarni, policijskih postaja i drugih državnih institucija poručivši kako raspela mogu biti samo u kapelicama. 'Ne mogu u vojsci u kojoj su i Židovi i muslimani i katolici i protestanti i ateisti biti javno izvješeni samo simboli jedne crkvene zajednice', žestoki je odgovor s Hvara na provokacije odašiljane preko Glasa Koncila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Papa podržava hrvatsko-slovenske odnose Mesić papi o križevima: Moram štititi Ustav Slika nije dostupna Hoće li se križevi micati? 'Mesić zadire u vjerske osjećaje i vrijeđa'

>> 'Zašto se Crkva zakačila na Mesića, a šuti o Sanaderu?'

Crkvu je optužio da ima privilegiran položaj jer dobiva znatan novac iz državnog proračuna, a smatra da bi Crkva trebala zauzimati jedinstveno stajalište o svim aktualnim pitanjima kako bi dokinula praksu da se pojedinci iz Crkve miješaju u politiku.  'Katolička crkva ima privilegiran položaj, godišnje dobija 270 milijuna kuna iz državnog proračuna, gradi velebna zadanja, a vraćenu imovinu iznajmljuje', rekao je Mesić

Mesić i dalje tvrdi da nije u sukobu s Crkvom

Mesić je u razgovoru za Hrvatski radio ponovio kako nije u sukobu s Crkvom, nego je samo upozorio kako nije u redu da se šefa države u službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije naziva veleizdajnikom, a oni čije je to glasilo ostaju nijemi.

>> Mesić odbio nazočiti misi za Domovinu

Odbacio je tumačenje direktora 'Glasa Koncila' Nedjeljka Pintarića da je trebao reagirati pismom, ustvrdivši kako u Glasu Koncila nemaju običaj objavljivati pisma čitatelja. (D. Ma./Hina)

Samatrate li da križeve treba ukloniti iz državnih institucija?

  • Da
  • Svakako
  • Ne
  • Nikako
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene