"Nisam od plastike" naziv je novog izazova koji se proširio društvenim mrežama. Cilj je na 30 dana plastični proizvod zamijeniti nekim drugim ekološkim. S obzirom na to da se u Hrvatskoj, prema procjenama, potroši oko 954 milijuna komada plastičnih vrećica, izazovom se nastoji apelirati na građane da promijene svoje navike.

Galerija


Korištenje plastičnih vrećica diljem Hrvatske dio je svakodnevice. Na društvenim mrežama Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, pozvao je građane da plastiku na 30 dana zamijene drugim materijalom. Također ih je pozvao da izazov podijele s troje svojih prijatelja.

Vezani članci PR dm iz ponude trajno povlači jednokratne plastične vrećice za kupnju Slika nije dostupna Panika zbog koronavirusa: U očaju na glavu stavljaju plastične boce i vrećice, stručnjaci upozoravaju na veliku opasnost

"Uzmite plastične vrećice i koristite ih više puta, koristite plastične i staklene posude, kartonsku ambalažu, sve što može zamijeniti plastiku za višekratnu upotrebu", rekao je Škrlec.

U akciji su i Prijatelji životinja i Svjetski fond za prirodu, a od sljedeće će se godine sve plastične vrećice i naplaćivati: "Od 1. siječnja 2019. godine prodavatelji moraju sve 'lagane plastične vrećice za nošenje' naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu robe ili proizvoda", rekli su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Vrlo lagane plastične vrećice ostat će besplatne, uz oznaku da se koriste štedljivo. Plastične vrećice u Zelenoj akciji zamijenili su platnenima.

"Plastične se boce mogu zamijeniti staklenima, četkice za zube s četkicama od bambusa. Alternativa postoji, ali ju trebaju još više promovirati i učiniti pristupačnijim građanima", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Na tom je tragu i nedavni prijedlog Europske komisije kojim se žele zabraniti pojedini proizvodi za jednokratnu upotrebu.

"To ide s ciljem da se zamjeni novim materijalima, da se ostavi dovoljno vremena gospodarstvu da odradi tranziciju i da se ne ugrozi poslovanje", rekao je Škrlec.

U tom sektoru u Hrvatskoj, procjene kažu, radi između dvije do osam tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.