Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Nisam od plastike"

Novi izazov širi se društvenim mrežama: Hoćete li se pridružiti?

Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Izazov Nisam od plastike (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
"Nisam od plastike" naziv je novog izazova koji se proširio društvenim mrežama. Cilj je na 30 dana plastični proizvod zamijeniti nekim drugim ekološkim. S obzirom na to da se u Hrvatskoj, prema procjenama, potroši oko 954 milijuna komada plastičnih vrećica, izazovom se nastoji apelirati na građane da promijene svoje navike.

Korištenje plastičnih vrećica diljem Hrvatske dio je svakodnevice. Na društvenim mrežama Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, pozvao je građane da plastiku na 30 dana zamijene drugim materijalom. Također ih je pozvao da izazov podijele s troje svojih prijatelja.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto gori Drava International Vidović Krišto o požaru u Osijeku: "Potpuno je jasno da je Inspektorat tolerirao bezakonje" Plastika - 1 Kaznene prijave Inspektorat gotovo deset puta češljao osječku tvrtku: Imali su niz nepravilnosti, poznato koje su

"Uzmite plastične vrećice i koristite ih više puta, koristite plastične i staklene posude, kartonsku ambalažu, sve što može zamijeniti plastiku za višekratnu upotrebu", rekao je Škrlec.

U akciji su i Prijatelji životinja i Svjetski fond za prirodu, a od sljedeće će se godine sve plastične vrećice i naplaćivati: "Od 1. siječnja 2019. godine prodavatelji moraju sve 'lagane plastične vrećice za nošenje' naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu robe ili proizvoda", rekli su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Vrlo lagane plastične vrećice ostat će besplatne, uz oznaku da se koriste štedljivo. Plastične vrećice u Zelenoj akciji zamijenili su platnenima.

"Plastične se boce mogu zamijeniti staklenima, četkice za zube s četkicama od bambusa. Alternativa postoji, ali ju trebaju još više promovirati i učiniti pristupačnijim građanima", rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

Na tom je tragu i nedavni prijedlog Europske komisije kojim se žele zabraniti pojedini proizvodi za jednokratnu upotrebu.

"To ide s ciljem da se zamjeni novim materijalima, da se ostavi dovoljno vremena gospodarstvu da odradi tranziciju i da se ne ugrozi poslovanje", rekao je Škrlec.

U tom sektoru u Hrvatskoj, procjene kažu, radi između dvije do osam tisuća ljudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene