Jesmo li svjesni koliko svaki dan stvaramo otpada od plastike? Vrećice, boce, ambalaža... Gotovo je sve od plastike.

Galerija


Europska komisija traži striktne mjere zbog kojih ćemo kada je u pitanju plastika morati mijenjati svoje navike.

Vezani članci Zatvoren kafić, ilustracija Poznati kafić poručio HDZ-ovcima i simpatizerima da kod njih više nisu dobrodošli: "Molim vas da nas zaobiđete" Kafić, ilustracija - 1 Koštala ga upornost: Više puta otvarao svoj lokal unatoč zabrani i pečatu Državnog inspektorata

Kupite li svaki dan jednu kavu s aparata, osvježite li se jednom bocom najdražeg napitka i jednom tjedno kupite pet različitih namirnica, voća i povrća, svaki u svojoj vrećici i dvije boce deterdženta mjesečno, godišnje ćete potrošiti čak 1378 komada plastike.

A gdje su tek jogurti, mlijeko, namazi, sladoledi, gelovi za tuširanje i svi drugi proizvodi zapakirani u plastiku.

''Od sve te potrošnje plastike, samo približno 25 posto odvaja se za reciklažu. Dakle, mi taj problem ne možemo riješiti samim recikliranjem, nego baš smanjenjem potrošnje'', rekla je Petra Andrić iz Greenpeacea Hrvatska.

U morima godinšnje završi čak 12 tona plastike. Zato Europska komisija želi striktne mjere. Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, kaže: ''Zabranit ćemo jednokratne proizvode od plastike. U supermarketu više neće biti plastičnih vrećica, već će se zamijeniti s onima koje su više pogodne za okoliš.''

Nisu vrećice jedine. Uskoro bismo mogli mijenjati navike. Na pikniku više nećemo moći koristi plastične tanjure, kao ni plastični pribor za jelo i slamke. Plastične čaše i spremnici za hranu smjet će se koristiti, ali će se proizvoditi u manjem opsegu.

Mijenjat ćemo i higijenske navike. Štapići za uši neće više smjeti biti od plastike, a na higijenskim ulošcima i vlažnim maramicama morat će stajati jasna oznaka o načinju zbrinjavanja.

''Ne želimo da nas krivo shvatite. Ti proizvodi neće nestati, samo će se proizvoditi od drugih materijala'', kazao je Timmermans. Kako bi ovaj plan zaživio, moraju ga odobriti sve države članice Europske unije.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.