Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je objavljene detalje iz povjerljive diskusije članova slovenskog tima i suca u arbitraži oko Piranskog zaljeva.


'Riječ je o prvorazrednom političkom pravnom i moralnom skandalu. Pokazuje da je načelo neovisnosti i nepristranosti suda narušeno', kaže Ivo Josipović.

Vezani članci Ministar Dražen Bošnjaković nakon sastanka s istarskim ribarima (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Ribari nakon sastanka s ministrom: "Dobili smo odvjetnike iz Slovenije i rekli su nam da možemo dalje mirno ribariti" Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica

Dodaje kako je Slovenija narušila odnose stranaka u arbitraži te kaže da je sporazum bio diskriminacijski i služio je kao 'ultimatum da Slovenija dobije što hoće'.

'Ova arbitraža nema smisla. Vlada i Sabor moraju učiniti sve da se spor alocira na neki od međunarodnih sudova', kaže Josipović.

Pusić: Razmatramo sve mogućnosti i ishode, a pa i izlazak iz arbitraže

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Kakve su posljedice ako se maknemo iz arbitraže? Josipović smatra da je rješavanje graničnog spora pred Međunarodnim sudom pravde najbolja odluka.

Dodajmo ovome i da je saborski zastupnik Josip Kregar tražio od predsjednika Sabora Josipa Leke izvanrednu sjednicu Sabora te da Vlada podnese izvješće Saboru i da se odluči kako će se dalje postupati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook