Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi propisi

Josipović i Vujanović najavili povrat imovine crnogorskim Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Crnoj Gori donose se novi propisi kako bi se omogućio povrat imovine oduzete u jugoslavensko doba, te se očekuje da će i Hrvati u tom povratu ravnopravno sudjelovati, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se u srijedu u Donjoj Lastvi, zajedno s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem sastao s predstavnicima crnogorskih Hrvata.

'Predsjednik Vujanović je rekao kako oni ovdje u Crnoj Gori donose nove propise u vezi s povratom imovine oduzete u bivšoj državi. Određeni broj Hrvata ovdje očekuje da rezultat tog postupka bude povrat određene imovine. Ja sam siguran da će Hrvati pod potpuno jednakim uvjetima sudjelovati u postupku povrata imovine', rekao je Ivo Josipović.

Službeni je Zagreb dobro upoznat s političkim djelovanjem Hrvatske građanske inicijative i brojnim hrvatskim društvima u Crnoj Gori, rekao je.

'U skladu sa svojim mogućnostima mi pomažemo rad hrvatskih institucija. Posebno mi je drago što su na posljednjim izborima Hrvati kroz svoju stranku samostalnim nastupom ušli u crnogorski parlament i pritom moram sa zahvalnošću reći da je Crna Gora modificirala svoj izborni sustav da bi olakšala ulazak Hrvata u parlament", rekao je Josipović

Okupljeni članovi zajednice Hrvata u Crnoj Gori pozdravili su hrvatskoga predsjednika, a on je ocijenio da je položaj Hrvata u Crnoj Gori sve bolji i 'da su zadovoljni svojim položajem'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Josipović: Između Hrvatske i Crne Gore nema 'vrućih političkih pitanja' Slika nije dostupna Apelira na red i mir Josipović: Sve je poznato, zakone i Ustav treba primjenjivati

>> Nikolićeva savjetnica otkrila moguće teme razgovora s Josipovićem

'I hrvatska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj velik su i važan most između naših dviju država. Siguran sam da će Hrvatska nastaviti svoju politiku brige o Hrvatima izvan Hrvatske i činit ćemo to u suradnji i dogovoru s Crnom Gorom', rekao je Josipović.

Filip Vujanović je izrazio zadovoljstvo što je Josipović posjetio hrvatsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, a zadovoljan je i hrvatskom brigom za Crnogorce. 'Zahvalio sam predsjedniku Josipoviću za brigu Hrvatske o nacionalnoj zajednici Crnogoraca u Hrvatskoj. Uvjeren sam da ćemo takvim odnosom prema nacionalnim zajednicama i manjinama dalje jačati naš i inače blizak odnos i našu kvalitetnu i prijateljsku suradnju', rekao je crnogorski predsjednik.

Josipović je na višednevnoj balkanskoj turneji tijekom koje se u utorak već sastao s crnogorskim državnim vrhom, a u srijedu će se kasnije popodne u Skoplju sastati s najvišim makedonskim dužnosnicima. Turneja završava dvodnevnim posjetom Kosovu, u petak i subotu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene