Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u listopadu

Nikolićeva savjetnica otkrila moguće teme razgovora s Josipovićem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savjetnica za medije predsjednika Srbije Tomislava Nikolića kaže da je izvjesno kako će se susret Nikolić-Josipović dogoditi tijekom listopada, a otkrila je i koje bi mogle biti teme razgovora dvojice predsjednika.

Ured srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića potvrdio je u utorak da će predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u listopadu posjetiti Srbiju, a glavna Nikolićeva poruka bit će da za regiju nema budućnosti bez suradnje i rješavanja problema dijalogom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

Kako je agenciji Tanjug izjavila Nikolićeva savjetnica za medije Stanislava Pak, termini za posjet Josipovića još nisu usuglašeni, ali je izvjesno da će se dvojica predsjednika sastati u listopadu u Beogradu.

>> VIDEO Evo što Josipović kaže o skorom susretu s Nikolićem

U povodu pojedinih medijskih izvješća da će posjet Josipovića Beogradu biti dio njegove regionalne turneje, Pak je objasnila da će hrvatski predsjednik posjetiti Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo i hrvatski kontingent u sastavu KFOR-a, a da će u listopadu doći u službeni posjet Srbiji.

Pak je suradnju u regiji najavila kao središnju poruku koju će Nikolić poslati tijekom susreta s predsjednikom Hrvatske.

'Poruka će biti da mirnim putem i kroz razgovor treba riješiti sve probleme i otvorena pitanja, posebno između Srbije i Hrvatske i ubrzati rokove. Dajte da riješimo sve čim prije, jer što prije riješimo sve, krenut će nam bolje sve, prije svega u ekonomskom smislu', istaknula je Nikolićeva savjetnica, ocijenivši da odnosi između dviju država kreću uzlaznom putanjom.

Podsjetivši da brojna pitanja opterećuju odnose dvije zemlje, Pak je dodala kako je Srbija svjesna činjenice da je povijest bolna i opterećujuća, ali da se treba okrenuti budućnosti, dijalogu i rješavanju svih otvorenih pitanja.

Kako se očekuje, jedna od tema razgovora Nikolića i Josipovića bit će i mogućnost povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid i srpske protutužbe, a Pak je napomenula da se već više puta na različitim razinama razgovaralo o toj temi.

Nikolićeva je savjetnica ukazala i na pretpostavku da bi tužbe mogle biti povučene 'ako se dva predsjednika budu usuglasila'.

Kako je rekla, Srbija je dosta toga učinila kako bi unaprijedila odnose s Hrvatskom i nije potezala brojna bolna pitanja na putu Hrvatske prema EU, ali se ta pitanja moraju riješiti.

'Ona se prije svega tiču uređenja granica, vraćanja Srba u Hrvatsku, položaja srpske manjine u Hrvatskoj, omogućavanja Srbima da nesmetano uživaju svoja imovinska prava - sve ono što su civilizacijske i demokratske stečevine koje hrvatska država mora osigurati srpskoj manjini', istaknula je savjetnica srbijanskog predsjednika u izjavi Tanjugu.

Ona je ocijenila kako je Srbija, s druge strane, vrlo pozitivno orijentirana prema hrvatskoj manjini u Srbiji i da se Srbiji ne može mnogo toga zamjeriti.

'Može se možda spočitavati nekakva tvrđa retorika, ali za razliku od hrvatske strane koja može samo to reći, srpska strana ima dosta toga za reći, ali će to riješiti kroz razgovor, dijalog i ja sam uvjerena da će se ta pitanja riješiti u vrlo brzom roku', rekla je savjetnica predsjednika Nikolića.

'Bitno je da se Srbija i Hrvatska i sve zemlje u regiji okrenu suradnji, prije svega u ekonomskoj sferi', istaknula je ona.

Pak je rekla i da su Srbiji dragocjena iskustva Hrvatske na putu eurointegracija, te ukazala na veliki nesklad u investicijama jer su mnogo veća hrvatska ulaganja u Srbiji nego obrnuto, pa se od Hrvatske očekuje 'da otvori ta vrata i omogući srpskim investitorima da uđu na hrvatsko tržište', rekla je Nikolićeva savjetnica.

Ona je napomenula i da Srbija može pomoći Hrvatskoj da popravi odnose s Rusijom. 'I Srbija i Hrvatska su mala tržišta i zato moramo surađivati i izlaziti zajedno na treća tržišta, posebno Ruske Federacije i Kine', zaključila je savjetnica predsjednika Srbije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene