Obavijesti Video Pretražite Navigacija
25 godina slobode

Josipović: 'Hrvatska može imati novo značenje na mapi Europe pa i svijeta'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvodnevna proslava četvrt stoljeća prvih slobodnih izbora u Poljskoj bila je i prilika za susrete hrvatskog predsjednika Josipovića i američkog Obame. Radni ručak predsjednik Josipović iskoristio je i kako bi američkom predsjedniku iznio mogućnosti Hrvatske kada je u pitanju energetika.

Proslava 25 godina poljske demokracije i slobode nije bilo samo obilježavanje povijesnih događaja, nego je s nje upućena i snažna poruka o snazi demokracije i podrška Ukrajini i njezinom novom predsjedniku, rekao je u srijedu u Varšavi hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

Josipović s Obamom na ručku razgovarao o važnim pitanjima za Hrvatsku

On je u srijedu sudjelovao na proslavi '25 godina slobode' u Varšavi, dok je u utorak bio na zajedničkom ručku predsjednika Baracka Obame s čelnicima zemalja istočne i srednje Europe.

'S proslave je upućena snažna poruka svim narodima svijeta koji se još bore za slobodu da ustraju i ne odustanu. U tom kontekstu pružena je podrška Ukrajini i novom predsjedniku i poruka da Europa i Amerika, dakle NATO i Zapad neće trpjeti napade na slobodu svojih članica', rekao je hrvatski predsjednik u izjavi novinarima po završetku posjeta Poljskoj.

Tu je poruku vrlo jasno uputio u svom govoru na središnjoj proslavi Obama, koji se pozvao na članak 5 povelje NATO saveza. 'Tu je predsjednik Obama bio vrlo jasan', rekao je Josipović, ocijenivši ipak da je, bez obzira na oštru retoriku, bilo jasno da je 'prvi izbor razgovor, pregovori, dobra volja i želja da se surađuje'. To je retorika i čvrstoće ali i mira, ocjena je hrvatskog predsjednika.

On je naglasio da je Obama kritičan prema općem pristupu obrambenoj politici, odnosno činjenici da Sjedinjene Države imaju osjećaj da snose nerazmjeran teret odgovornosti u NATO-u.

Ivo Josipović: 'Vijesti su dobre! Predstavili smo Hrvatsku kao poželjnog partnera'

Obama je u govoru u Varšavi osudio rusku agresiju i dao jamstva istočnoeuropskim saveznicima da neće ostati sami te uputio snažnu potporu Ukrajini i njezinom predsjedniku Petru Porošenku koji je bio nazočan na proslavi u Varšavi.

Porošenko bi trebao biti inauguriran 7. lipnja, a predsjednik Josipoivć kazao je da neće moći ići na taj događaj. 'Kasno su poslali obavijest tako da zbog drugih obaveza neću moći ići. Na inauguraciju će ići bivši predsjednik i moj izaslanik Stjepan Mesić'.

Josipović je kazao da je na jučerašnjem radnom ručku bilo riječi i o temama koje su važne Hrvatskoj. 'Nove okolnosti dovele su do toga da Hrvatska može imati novo značenje na mapi Europe pa i svijeta', rekao je, pojasnivši da je riječ o njezinom položaju gdje može biti ulazno čvorište, prostor kroz koji će cirkulirati energije i sa zapada i s istoka.

'Nisu beznačajne ni moguće rezerve nafte i plina u Jadranu. Te nove okolnosti mogu Hrvatskoj dati novi gospodarski i politički impuls' kao i projekt LNG terminala, naglasio je Josipović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene