Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financial Times

Hrvatski gradić prvi na listi europskih gradova manjih od 100.000 stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali hrvatski gradić Ivanec koji se nalazi u Varaždinskoj županiji, zapeo je za oko jednom od najuglednijih tiskovina na svijetu – Financial Timesu.

Ivanec, gradić u kojem živi oko 14.000 stanovnika, na međunarodnom natječaju 'Cities and Regions of The Future 2016./2017.' (Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), Financial Times, smjestio je na vrh liste od top 10 gradova u Europi manjih od 100.000 stanovnika, s najbolje razrađenim strategijama za privlačenje stranih ulaganja.

Pročitajte i ovo Sberbank Propala transakcija Financial Times tvrdi: Vlada RH pritiskala Allianz oko Sberbanka Ilustracija Istraga u tijeku U Jastrebarskom pronađeno tijelo muškarca: Plutalo u odvodnom kanalu rezervata Crna Mlaka

Ovo je već drugi put u dvije godine što tim vrhunskih analitičara koji se bave praćenjem, analizom i predviđanjima kretanja u ulagačkom sektoru u međunarodnom biznisu, svrstava Ivanec u popis deset najpoželjnijih ulagačkih destinacija na razini europskih mikro gradova, piše Ivanec.hr.

I prije dvije godine su FDI-evi analitičari prepoznali da Ivanec, kao mali grad iz Hrvatske koja tek treba postati nova članica EU potencijalnim ulagačima nudi novi iskorak u vidu inovativnih strategija kojima promiče prijateljsko okruženje prema ulagačima. Samom činjenicom da je ove godine Ivanec rangiran na prvo mjesto među top 10, pokazuje da je FDI-ev tim prepoznao napor koji je gradski tim u međuvremenu uložio u daljnji rad na gradnji imidža Ivanca kao business friendly sredine.

Na tablici deset najboljih Ivancu se pridružio još jedan grad iz Hrvatske - Jastrebarsko. A to se povezuje s činjenicom da su ova oba grada certificirana u projektu BFC SEE (Business Friendly Certifikation In South East Europe), koji se ovim pokazuje kao osnova na kojoj se i mali hrvatski gradovi svojim strategijama probijaju u više nego žestokoj međunarodnoj kompeticiji za investicije.

Ivanec nagradu FT-a dobiva za cijeli konglomerat razrađenih stimulativnih mjera, poticaja i strategija kojima želi privući direktna strana ulaganja i s kojima bi vjerojatno, u nekoj zapadnoj zemlji bio top odredište za investicijske projekte.

Na žalost, aktualno stanje tranzicijskog gospodarstva u Hrvatskoj i poznati problemi koji prate našu ekonomiju, na hrvatsko se, a samim time i na ivanečko gospodarstvo, odražavaju izostankom opsežnijih stranih ulaganja. Na ivanečkom području taj je problem još i više potenciran vrlo aktualnim prometnim stanjem pa je upravo nedostatak kvalitetne ceste (brza cesta Varaždin – Ivanec – Krapina) bio glavni razlog što nekoliko ozbiljnih stranih investitora svoje projekte nije odlučilo realizirati u Ivancu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene