Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u SAD-u

Ivana Petrović o srazu Trumpa i Bidena: "Američko društvo ne može iznjedriti dva normalna kandidata"

Aktualno Galerija Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović, urednice vanjske politike Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Ivana Petrović, Romina Knežić i Petar Pereža Ivana Petrović, Romina Knežić i Petar Pereža Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Petrović, Romina Knežić i Petar Pereža Galerija 1/4 >>
Ivana Petrović komentirala je američke predsjedničke izbore.

Bliže se predsjednički izbori u SAD-u, a sve je izglednije da će se ponoviti sraz Joea Bidena i Donalda Trumpa.

"Ponajprije bih rekla da su Trump i Biden odraz duboke krize šarolikog američkog društva koje više nema sposobnost kroz svoj sustav iznjedriti dva normalna kandidata. Biden se puno više bavi kriznim žarištima i globalnim pitanjima. Trump se time puno manje bavi i on je svoju kampanju fokusirao na domaća pitanja", rekla je urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 Borba za novi mandat Ovo su mogući datumi za održavanje izbora: "Ne bi nam bilo drago da to bude na pravoslavni Uskrs"

Bidenu bi, dodala je, mogao u prilog ići upad Trumpovih pristaša u Kongres 6. siječnja 2021. godin.e

"To je trenutak zbog kojeg su Amerikanci još uvijek razjareni. Tada su se pokazale određene rupe u zakonodavstvu, osobito što se tiče ovlasti predsjednika jer nije bilo nikoga da pozove Nacionalnu gardu. Ako demokrati budu imali pameti, uz Bidena će postaviti jakog potpredsjednika ili potpredsjednicu jer bi on mogao odstupiti zbog lošeg mentalnog stanja", ustvrdila je.

Što se tiče Ukrajine, Petrović nije sigurna da će joj Trump puno pomoći u borbi protiv Rusije.

"Njegovi birači dolaze iz niže klase i on je posvećen unutarnjim pitanjima. Republikanci blokiraju novac za Ukrajinu u Kongresu jer misle da time slabe Bidena i nije nezanemarivo da se, paralelno s predsjedničkim, odvijaju i izbori za Kongres", podsjetila je.

Pročitajte i ovo Nizozemska šalje fregatu u Crveno more Odluka vlade Nizozemska šalje fregatu u Crveno more: "Zaštita slobodnog prolaza je izuzetno važna"

Petrović je također istaknula da je Barack Obama američki fokus s Europske unije pomaknuo na Pacifik.

"Trump se usredotočio na čvršće odnose s Izraelom koji su u Obamino vrijeme bili poremećeni zbog lošeg odnosa s Benjaminom Netanyahuom, a Biden je dosta refokusirao taj odnos. Ono što je integrativni faktor većina članica Europske unije je NATO i mislim da je to veliki okvir u kojem i Amerika i Europska unija trebaju početi razmišljati o mogućim mirovnim procesima u Ukrajini", zaključila je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene