Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za novi mandat

Ovo su mogući datumi za održavanje izbora: "Ne bi nam bilo drago da to bude na pravoslavni Uskrs"

Aktualno Galerija Raspuštanje Sabora - 1 Raspuštanje Sabora - 1 Foto: DNEVNIK.hr Raspuštanje Sabora - 2 Raspuštanje Sabora - 2 Foto: DNEVNIK.hr Raspuštanje Sabora - 3 Raspuštanje Sabora - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Raspuštanje Sabora - 4 Galerija 1/4 >>
Ovaj saziv Sabora trajat će još manje od tjedan dana, onda je na potezu predsjednik Republike Zoran Milanović, koji će odrediti datum izbora. Priču o reakcijama na raspuštanje Sabora napravila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan.

Što su saborski zastupnici do idućeg četvrtka, 14. ožujka, napravili – napravili su. Premijer Andrej Plenković potvrdio je da će tada biti raspušten Sabor, a onda je na potezu predsjednik Zoran Milanović, koji će odrediti datum izbora.

"Kad se raspusti Sabor, u najkraćem roku ću obavijestiti javnost, hrvatske građane, što sam odlučio", rekao je predsjednik.

Kad odluka o raspuštanju stupi na snagu, kreće rok u kojem građani moraju izaći na birališta. On iznosi između 30 i 60 dana pa su mogući datumi 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Iako u vladajućoj većini smatraju da je na biralište moguće i ranije, već 14. travnja. Jedna od tih nedjelja je i pravoslavni Uskrs.

"Ne bi nam bilo drago da to bude tada, ali kako god da predsjednik donese odluku, mi ćemo bit spremni", rekla je Anja Šimpraga iz SDSS-a.

Pročitajte i ovo Noćni marš - 2 Rodna neravnopravnost Noćni marševi diljem Hrvatske, stigla i Severina: "Vrijedimo manje, vrijeđaju nas i tuku i nemamo izbora"

Konačan dogovor pao je u četvrtak ujutro na koalicijskom sastanku, a uz njega i dogovor o zajedničkom izlasku na izbore.

"Nismo razgovarali o mjestima. Postoji volja s obje strane da se ide zajedno, a konkretne detalje ćemo usuglasiti u narednim danima", otkrio je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

"Ja sam siguran da će vladajuća većina u ovakvom sastavu upravljati Hrvatskom u idućem razdoblju", ustvrdio je Hrvoje Zekanović (HDS.)

Redovi su zbijeni i u oporbi.

"Spremni smo za te izbore. Pozivali smo na njih, zajedno sa građanima", rekla je Ivana Posavec Krivec, saborska zastupnica Socijaldemokrata.

"Očito je da se Plenkoviću žuri na izbore, vjerojatno zbog slučaja Nine Obuljen Koržinek, da ne bi bila uhićena i zbog famoznog mobitela Josipe Rimac", smatra Mostov Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem"

Na prozivke im je stigao odgovor HDZ-a.

"Prije koji dan da se plašimo izbora i da ćemo ih onda prebaciti za jesen. Oni su htjeli da izbori ne budu nikad jer znaju da će na njima izgubiti", istaknuo je Gordan Jandroković.

Ni s HDZ-om ni s oporbom Milanović se nema namjeru konzultirati.

"Odgovornost je na meni, ne mogu sa svima razgovarati, sa HDZ- om ne mogu uopće razgovarati, ne znam koliko onda ima smisla razgovarati s drugima", rekao je predsjednik.

Njegovi prethodnici do sada su se konzultirali s Državnim izbornim povjerenstvom, ali isključivo oko tehničkih pitanja. Hoće li to učiniti i Zoran Milanović, još nije poznato.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene