Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLAZAK MINISTARA

Ivana Petrović o preslagivanju: "Obraćanje Paladine najduži je njegov govor koji sam čula otkad je postao ministar. Tramišak? Premijer nije rekao zbog čega ju je smijenio"

Reporterka i urednica vanjske politike Ivana Petrović uživo je u Dnevniku Nove TV komentirala smjenu Ivana Paladine i Nataše Tramišak.

Ivana Petrović komentirala je rekonstrukciju Vlade, odnosno smjenu ministra Ivana Paladine i ministrice Nataše Tramišak, te je rekla da se smjena Paladine već neko vrijeme očekuje.

"Premijer Andrej Plenković ga je, po svojem starom obrascu, na početku jako branio, što je činio i za druge ministre koje je smijenio. Nije uvažavao primjedbe poput 'Paladinina putuje u Katar u trenutku kada je na Banovini obnovljeno pet ili šest kuća'", rekla je.

"Na kraju je, po istom tom obrascu, došlo do ministrova odlaska. Po svemu sudeći, on je podnio ostavku. Njegovo obraćanje nakon smjene najduži je njegov govor koji sam čula otkad je stupio na ministarsku dužnost. Njegovo pojavljivanje u javnosti bilo je jednako epifaniji. Nikada nije iznio niti jednu svoju ideju za obnovu, a sada sabire sve što je napravio", dodala je.

Pročitajte i ovo Šime Erlić Šime Erlić S pozicije državnog tajnika na mjesto ministra regionalnog razvoja: Diplomirao je ekonomiju, fondovi mu nisu strani

Oporba, istaknula je Petrović, tvrdi da se loši rezultati obnove sada svaljuju na ministra.

"Moja bi primjedba bila da ministri u Vladi – pritom izuzimam ministra Davora Božinovića i ministricu Ninu Obuljen Koržinek – imaju jako malo autonomije u svom radu pa je tako vjerojatno bio slučaj i s Paladinom", rekla je.

Pročitajte i ovo Branko Bačić (HDZ) Branko Bačić Branko Bačić novi je ministar zadužen za obnovu: Već je jednom bio ministar graditeljstva, visoko je pozicioniran u HDZ-u

"Inače, on je bio upitan od samog početka. Ekspresno je imenovan nakon što je DORH smijenio ministra Darka Horvata i trebalo je hitno naći ministra graditeljstva, što obuhvaća i obnovu, rak-ranu Hrvatske. Ne znam kako je Paladina došao ni tko ga je preporučio", dodala je.

O izboru Branka Bačića

Zatim je istaknula da se kao Paladinina zamjena, prije izglednog nasljednika Branka Bačića, spominjala Mirjana Čagalj, članica HDZ-a i inženjerka građevinarstva.

"To je gotovo, koliko smo shvatili po izvorima iz stranke i natpisima iz medija, bio završen slučaj. Sada vidimo da će novi ministar biti Bačić. Meni bi bilo zanimljivo čuti zbog čega to nije Čagalj. Zašto je premijer nije želio? Nema dovoljno povjerenja u nju? Misli da mu neće biti odana? Ili možda ona nije htjela", rekla je.

Pročitajte i ovo Kuna i euro Zbogom, hrvatska valuto! Broji se sitno: Uskoro se opraštamo od kune, ove detalje trebate znati o euru i dvojnom iskazivanju cijena

Petrović je komentirala i izbor Bačića.

"On je stari kadar. Na čelu ministarstva bio je tijekom mandata Jadranke Kosor, a prije toga je bio ministar pomorstva, prometa i veza u mandatu Ive Sanadera. Njegovo imenovanje pokazuje da HDZ već dugo ne radi trijažu novih, svježih, obrazovanih kadrova. Jednostavno nema ljudi, u krug se vrte jedni te isti, manje-više stari kadrovi. Ovi novi koji dođu na početku se pokažu problematičnima", rekla je.

O smjeni Nataše Tramišak

Petrović se osvrnula i na smjenu Nataše Tramišak, ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, koja se nakon premijerove presice obratila javnosti o rekonstrukciji Vlade.

"Očito je htjela spasiti svoj obraz i reći određene stvari koje smatra bitnima. Isto tako, premijer nije rekao zbog čega ju je smijenio. Ja je stvarno nemam namjeru braniti, ali, koliko znam, ona nije ništa loše napravila", rekla je.

"Ona je ovog ljeta primila prijetnje vezane za tvrtku Omega Software. Nije htjela produžiti ugovor i tada se našla pod silnim pritiskom. To je sve nekako zataškano, ali ju je premijer već tada očito odlučio smijeniti pa mu je sad bio idealan trenutak", dodala je.

Pročitajte i ovo Marin Piletić PRESICA U VLADI Ministar Piletić otkrio broj posvojene djece iz DR Konga u Hrvatskoj: "Nisu bila pod nadzorom Centra"

Na kraju analize ustvrdila je da Tramišak nije bilo lako doći u ministarstvo koje je prije nje vodila Gabrijela Žalac.

"Nju sada europski tužitelji terete da je novcem poreznih obveznika plaćala privatne zabave", podsjetila je Petrović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene