Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRESICA U VLADI

Ministar Piletić otkrio broj posvojene djece iz DR Konga u Hrvatskoj: "Nisu bila pod nadzorom Centra"

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izašao je pred novinare te se osvrnuo na uhićenje osmero hrvatskih državaljana u Zambiji zbog optužbu za trgovanje djecom.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, pred novinare je izašao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Na početku obraćanja, ministar se osvrnuo na uhićenje osmero hrvatskih državaljana u Zambiji, koje se optužuje da su trgovali djecom iz Demokratske Republike Kongo.

Pročitajte i ovo Hrvati u Zambiji na sudu - 3 Kad će ročište? Dnevnik Nove TV donosi snimke iz Zambije: Hrvati se pojavili pred sudom, odvjetnik - "Sud je prihvatio zahtjev države" Suđenje Hrvatima u Zambiji - 36 Zakonske zavrzlame Novi problemi za Hrvate u Zambiji: Ne puštaju ih iz zatvora niti uz jamčevinu

"Brojke demantiraju teze da je u Hrvatskoj nemoguće posvojiti ili da taj postupak traje iznimno dugo traje", rekao je ministar.

Ipak, u Vladi su svjesni da je po pitanju međudržavnih posvajanja postoje zakonske rupe, zbog čega će biti pokrenuta izrada jasnijih pravnih okvira.

"Mi smo detektirali da u Hrvatskoj postoji nekolicina parova koji su iz DR Kongo ishodili sudske odluke o posvojenju djece. Te parove, koji još nisu otišli po djecu, kontaktirali su predstavnici Centra za socijalnu skrb, koji su ih uputili da provjere legalnost svih odluka koje imaju o posvojenju", rekao je Piletić te dodao da u Hrvatskoj ima osam takvih parova.

Dodao da uhićenja u Zambiji nisu greška hrvatskih institucija.

"U procesu upisa u Registar potencijalnih posvojitelja, potencijalni posvojitelji trebaju dati do znanja razmišljaju li o međudržavnom posvojenju. Mi nemamo saznanja da je u ovom konkretnom slučaju itko od osmero hrvatskih državljana iskazao tu želju", rekao je Piletić.

Također je otkrio da je u Hrvatskoj 131 dijete posvojeno iz DR Kongo.

"Ta djeca nisu bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb. To nije bilo predviđeno niti smo za to imali mehanizme", odgovorio je Piletić na pitanje novinara.

Potvrdio da dva od četiri para nisu bila upisana u Registar potencijalnih posvojitelja u Republici i da im je za to falila brojna dokumentacija, da nisu izrađena stručna mišljanja i da taj proces, dok god ta dva para nisu u Hrvatskoj, ne može biti okončan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene