Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom, hrvatska valuto!

Broji se sitno: Uskoro se opraštamo od kune, ove detalje trebate znati o euru i dvojnom iskazivanju cijena

Kuna i euro
Kuna i euro Foto: Getty Images
Uskoro se bliži kraj dvotjednom plaćanju u kunama i eurima. Od 15. siječnja građani će u Hrvatskoj koristiti isključivo euro.

Ostalo je još nekoliko dana do odlaska kune u prošlost - od 15. siječnja u Hrvatskoj će se koristiti samo euro. Novčanice eura dolaze u sedam apoena, od 5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura.

Građani su prva dva tjedna dvojnog optjecaja prilikom plaćanja kunama dobivali uglavnom povrat novca u eurima. Dvojni optjecaj trajat će od 1. do 14. siječnja u ponoć. Cijene dobara i usluga iskazivat će se u eurima i kunama do 31. prosinca 2023. Uz iskazane cijene jasno vidljiv mora biti i tečaj.

Građani će moći plaćati i karticama te podizati eure na bankomatima. Kune, do 100 novčanica i do 100 kovanica po transakciji, mogu se zamijeniti do 31. prosinca 2023. bez naknade.

Kovanice i novčanice eura iz drugih zemalja također su važeće te se i one mogu koristiti za plaćanje. Uz banke i poštu, u Fini će građani tijekom cijele 2023. godine moći zamijeniti kune u euro, uz primjenu fiksnog tečaja konverzije.

Kuna i euro Kuna i euro (Foto: Getty Images)

Hoće li se kune moći mijenjati u eure i nakon 2023. godine? Hoće, ali samo u HNB-u. Novčanice kune moći će se u HNB-u zamijeniti u euro bez vremenskog ograničenja po fiksnom tečaju konverzije, a kovanice kune tri godine od dana uvođenja eura

Kunski krediti su 1. 1. 2023. automatski pretvoreni u eurske, a kunski s valutnom klauzulom u euru nastavit će bez konverzija jer su ionako gotovo svi parametri (anuiteti i rate) u eurima.

Kunska štednja automatski se od 1. siječnja pretvorila u štednju u eurima. Kunski tekući i žiro računi postali su eurski (ono što se trenutačno zove devizni račun).

Provjera autentičnosti

Hrvatska narodna banka pregled novčanica svela je na četiri koraka. Savjetuje građanima da za provjeru autentičnosti novčanica eura upotrijebe četiri koraka, a to su "osjeti", "pogledaj", "nakreći" i "provjeri".

Pozvali su građane da pregledom novčanice osjete papir i reljefnost izrade novčanice, pogledaju je okrenutu prema svjetlu i provjere ima li pojedina novčanica vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu nit i prozor s portretom.

Eure se može nakrenuti i provjeriti hologram na novčanici, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama je i mikropismo za koje će ipak trebati povećalo te dodatna zaštitna svojstva koja se mogu provjeriti UV lampom.

Više pročitajte na stranicama HNB-a >>OVDJE.

Pročitajte i ovo Ilustracija muke po euru Ako imate ovu novčanicu eura, pripazite. Bankari je zovu Bin Laden, trgovci izbjegavaju

Podizanje novca na bankomatima

Bankomati i drugi samoposlužni uređaji u bankovnom poslovanju od 1. siječnja isplaćuju samo eure. Na 2700 bankomata bilo koje banke bez naknade možete doći do 15. siječnja, kada će svih 4000 bankomata biti u potpunosti prilagođeno za isplatu eura.

Karta aktivnih bankomata dostupna je na internetskim stranicama Hrvatske udruge banaka https://bankomati.hub.hr/.

Papirnate novčanice eura imaju jedinstvene motive, a kovanice kraj jedinstvene strane na poleđini imaju nacionalne motive.

Pročitajte i ovo Kalkulator za euro - 4 Kaos s preračunavanjem Slovenija ih je podijelila svakom kućanstvu, a mi samo 60.000: Starijoj populaciji zlata bi vrijedilo

Na hrvatskim apoenima od jednog, dva i pet centi nalazi se napis HR na glagoljici, na 10, 20 i 50 centi lik je Nikole Tesle, a na dva eura mapa Hrvatske. Lik Nikole Tesle predložen je na javnom savjetovanju i za njega je glasalo jedanaest tisuća građana, te je istisnuo prijedlog motiva Dubrovnika.

No kuna ipak neće posve otići u povijest. Lik prepoznatljive životinje ostat će otisnut na kovanici od jednog eura.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene