Urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović doznaje kako je general Slobodan Praljak jučer preminuo u zgradi Haškog suda te je u bolnicu prevezen mrtav.

Galerija


General Slobodan Praljak umro je u zgradi Haškog suda te je mrtav prebačen u bolnicu, doznaje urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović iz visokih diplomatskih izvora.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Petrović Povećanje cijena goriva, presuda u slučaju Fimi media i izbor suca Vrhovnog suda: "HDZ nije vila bajna" Slika nije dostupna Kakvi su izgledi bosanskohercegovačke šestorke u Haagu?

"Novi detalj koji mi je ekskluzivno potvrđen i koji doznajem iz visokih i pouzdanih diplomatskih izvora jest taj da general Praljak nije umro u bolnici jučer, kako je priopćio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju. On je umro na kaznenom sudu, pokušavali su ga reanimirati i nakon toga je mrtav prebačen u bolnicu, i to ne u bolnicu o kojoj je jučer govorio glasnogovornik suda, već u drugu bolnicu, gdje će danas biti obavljena i obdukcija. Nakon obavljene obdukcije radit će se toksikološki nalaz. To može trajati jedno vrijeme i on bi mogao pokazati o kakvoj je supstanci riječ, kakvu je supstancu general Praljak jučer popio pred očima svih nas, i zapravo je to na neki način ključ. No pitanje je hoćemo li mi to ikad doznati. Doznat će vjerojatno obitelj i oni koji to trebaju znati jer očito je riječ o jakoj supstanci koja ga je, prema ovim novim informacijama, gotovo trenutno usmrtila", kaže Petrović.

"Sinoć su također na policiju pozvani i odvjetnici, prije svega odvjetnica generala Praljka gospođa Pintar i pomoćnica odvjetnika Carnavasa gospođa Tomasović, koja je pomogla gospođi Niki Pintar da izađe iz sudnice nakon cijelog tog tragičnog čina i nakon što im je sudsko vijeće odobrilo da napuste sudnicu. Policajci su je pitali prije svega što ona zna o svemu tome, čega se sjeća i na koji način bi opisala kronologiju i zbivanja, koje ona de facto nije niti vidjela jer se sve odvijalo njoj iza leđa. Vidjela je u jednom trenutku nakon što je Prlić rekao da Praljku nije dobro, da je druga odvjetnica rekla da je Praljak očito popio otrov. Rezime iskaza gospođe Pintar jest taj da general Praljak nije htio živjeti s tom osudom. Ona je također policiju podsjetila da je on gotovo naložio svojim obranama da ne traže nikakve olakotne okolnosti što se tiče kategorije pravičnosti postupka, da ne traže smanjenje kazne, jer da ta presuda za njega može biti samo oslobađajuća i nikakva druga. Prema tome, ona je iskazala policiji da je to očito bila osobna odluka generala Praljka", rekla je Petrović.

General Praljak hrvatski je državljanin, a dobivaju li naše vlasti informacije o tome što se događa i što je dosada utvrđeno te tko provodi tu istragu, naša reporterka iz Haaga pokušala je pojasniti.

"Jednu istragu provodi nizozemska policija, a drugu istragu provode međunarodne snage sigurnosti, jer ovo je sud Ujedinjenih naroda. Moram priznati da ne znam je li netko od naših policajaca putem Europola ili putem međunarodne suradnje uključen u ovu istragu međunarodnih snaga, pošto je hrvatska i članica UN-a, ali sve potrebne informacije dobiva naše veleposlanstvo. Veleposlanica će danas otići u posjet osuđenima u pritvor, a trebala bi otići i dva pomoćnika ministra, no oni još uvijek čekaju akreditaciju", izvijestila je Petrović iz Haaga.

Podsjetimo, general Slobodan Praljak jučer je u haškoj sudnici izvršio samoubojstvo popivši otrov. Nedugo nakon toga je i preminuo.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju