Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele veliku koaliciju

HNS PRVI JAVNO ODBIO MOST Oglasili se i ostali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska narodna stranka (HNS) odlučila je javno izreći svoj stav o velikoj koaliciji koju predlaže čelnik MOST-a, Božo Petrov.

Ivan Vrdoljak u ime Hrvatske narodne stranke kazao je kako HNS neće podržati veliku koaliciju Mosta, SDP-a i HDZ-a, poručivši da je takva koalicija u suprotnosti s voljom koju su građani iskazali na izborima, i vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava. Umjesto podrške HNS će, ukoliko do toga dođe, biti konstruktivna oporba, kazao je Vrdoljak u videu objavljenom na službenim stranicama stranke na društvenim mrežama. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U cijelosti Evo što je Petrov tražio da potpišu Milanović i Karamarko, a oni nisu htjeli Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Petrov objasnio što će se dogoditi ako ih odbije jedna od koalicija 

'Došlo je vrijeme da potpuno jasno kažemo svoje stavove. Hrvatska narodna stranka je protiv velike koalicije koju predlaže Božo Petrov i HNS u takvoj vladi neće sudjelovati. Biti ćemo konstruktivna oporba. Takva koalicija je u suprotnosti s voljom koju su građani iskazali na izborima, takva koalicija ne poznaje oporbu, vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava.

HNS ne želi funkcionirati u jednopartijskom sustavu, a gospodin Petrov mora prestati iscrpljivati hrvatske građane. Nama ne treba mesija, mora peuzeti odgovornost, uključiti se u reforme koje sljedeća vlada mora odraditi. Ako na to nije spreman, onda Most snosi odgovornost za ponovljene izbore', kazao je Ivan Vrdoljak u videu objavljenom na službenom YouTube kanalu stranke HNS.

Ni Hrelja niti Tireli nisu za veliku koaliciju koju predlaže Most

Nakon što je HNS u utorak odbacio mogućnost formiranja velike koalicijske Vlade sastavljene od Mosta, Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste, prema Mostovu su se prijedlogu negativno odredili i čelnici HSU-a Silvano Hrelja i Hrvatskih laburista Nansi Tireli, čije su stranke sastavnice SDP-ove koalicije Hrvatska raste.

"To je spoj nespojivog pa, na temelju mog 12-godišnjeg političkog iskustva, ne mogu vjerovati u budućnost tog projekta", izjavio je Hrelja.

NASTAVLJAJU PREGOVORE Domoljubna koalicija zatražila dodatni sastanak

Cijeni, kaže, ljude u Mostu i smatra da svaki od njih ima svoj svjetonazor, pa im treba omogućiti da se u skladu s njim opredijele.

"Treba im dati priliku, kad se već Most neće u njihovo ime opredjeliti nego traži da se mi sami izbacimo iz utakmice, da se opredjele i preuzmu odgovornost. Ne moraju se oni rascjepiti već mogu glasovati po demokratskom načelu – tko je u većini idemo tamo", rekao je Hrelja.

Čelnica Laburista Nansi Tireli također odbacuje prijedlog Mosta jer Laburisti ne žele koaliciju s HDZ-om. "Ne želimo u koaliciju s HDZ-om. Mi smo se jasno opredjelili, lijeva smo opcija i ni u kojoj kombinaciji koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir", poručila je Tireli.

Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je na službenim facebook stranicama stranke odbacio prijedlog Mosta poručivši kako bi takva koalicija bila u suprotnosti s voljom koju su građani iskazali na izborima, a Hrvatsku bi vratila u vrijeme "socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava".

U SDP-u nisu željeli komentirati stajalište HNS-a, a očekuje se da će svoje stajalište o Mostovu prijedlogu stranka donijeti na sjednici Glavnog odbora u subotu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene