Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prihvatio mjesto poćnika glavnog tajnika

Ivan Šimonović napušta Vladu i odlazi u UN!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović nam je potvrdio da odlazi iz Vlade na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a!

Ministar Ivan Šimonović nam je rekao da će se o točnom datumu odlaska dogovoriti s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, tako da odgovara i UN-u i Vladi. Ne želi naprasno napustiti dužnost koju ima u hrvatskoj Vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rastu tenzije Šimonović o Libiji: UN neće ponavljati greške kao u Hrvatskoj Slika nije dostupna Sve je krenulo od 'Lame' FOTO: Policija kod Ižanina pronašla veliku zalihu oružja

>> Blokada poglavlja o pravosuđu je politički motivirana

Na mjestu pomoćnika Ban Ki-moona Šimonović će biti zadužen za ljudska prava a izabran je između 128 kandidata. Tu prestižnu poziciju pomoćnika glavnog tajnika UN-a Glavna skupština UN-a je utemeljila u prosincu prošle godine. Iz vladinog Ureda za odnose s javnošću nam je rečeno kako trenutno samo mogu potvrditi da ministar Šimonović odlazi iz Vlade te da će više o tome premijerka Kosor reći sutra.

Nasljednika čeka težak posao!

To je, do sada, najveća funkcija koju je jedan hrvatski diplomat obavljano u UN-u. Šimonović je početkom 90-ih bio predsjednik Gospodarsko socijalnog vijeća, jednog od tri poveljna tijela UN-a. Bio je i član tima koji je pred Haaškim sudom zastupao Hrvatsku u raspravi o sub poeni za ministra Šuška. Iz ministrastva pravosuđa ne odlazi odmah, na toj će dužnosti ostati još barem mjesec dana. Očekuje se da će u tom razdoblju premijerka Kosor imenovati novog ministra. Tko god to bio čeka ga težak posao - topički dnevnici i borba protiv korupcije ostaju mjerila za zatvaranje pregovora o poglavlju pravosuđa.

>> 'Šimonovićev odlazak je loša stvar za hrvatsku Vladu'

>> 'Položaj u UN-u ministrov je osobni uspjeh, nećemo zato biti privilegirani'

U listopadu 2008. godine nakon ubojstva mlade odvjetnice Ivane Hodak, kćeri poznatog odvjetnika Zvonimira Hodaka, pravnog zastupnika Vladimira Zagorca, premijer Ivo Sanader imenovao je Šimonovića novim ministrom pravosuđa umjesto dotadašnje ministrice Ane Lovrin. Njegovo imenovanje kao stručne nestranačke osobe pozdravljeno je od javnosti. U Saboru je s 80 glasova za i 49 suzdržanih 10. listopada 2008. potvrđen za novog ministra pravosuđa.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene