Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema veze s pravosuđem RH'

'Blokada poglavlja o pravosuđu politički motivirana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Blokada poglavlja koje se odnosi na pravosuđe u pregovorima Hrvatske za ulazak u članstvo u Europskoj uniji isključivo je politički motivirana i nema veze sa stanjem pravosuđa u Hrvatskoj, ocijenio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović gostujući na radnom ručku Udruge malih i srednjih poduzetnika pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Smetnje u otvaranju poglavlja vezane su uz politiku i nemaju veze s pravosuđem, rekao je Šimonović. Po njegovim riječima, Europska komisija još je prije godinu i pol dana dala zeleno svjetlo za otvaranje tog poglavlja, ali su proces zaustavile neke zemlje članice Unije. EK je već tada ocijenila da ispunjavamo kriterije, a današnje stanje pravosuđa bolje je nego prije godinu i pol dana, rekao je Šimonović.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Slika nije dostupna Slovenija se pridružuje Nizozemska uklonila blokadu poglavlja pravosuđa

>> Kosor: Hrvatska je sve ispunila za otvaranje 'pravosuđa'

Uz te ocjene, Šimonović je pored ostalog rekao kako Ministarstvo pravosuđa namjerava promijeniti način izbora sudaca u Državno sudbeno vijeće te da je u kontekstu rasprave o promjenama Ustava s opozicijom dogovoreno da suce u DSV biraju sami suci, a ne Sabor na njihov prijedlog.

Šimonović je najavio i novi sustav izbora državnih odvjetnika i sudaca, prema kojem će pravnici nakon diplome i položenog pravosudnog ispita polaziti dvogodišnju Državnu školu za suce unutar Pravosudne akademije. Po završetku školovanja polagat će ispit, a najbolji će moći birati gdje žele raditi, rekao je Šimonović. Najavio je i racionalizaciju broja sudova te donošenje zakona o javnim ovršiteljima koji bi rasteretili sudove, kao što su to učinili javni bilježnici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene