Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivše ministrice pravosuđa RH

'Položaj u UN-u ministrov je osobni uspjeh, nećemo zato biti privilegirani'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijest da ministar pravosuđa Ivan Šimonović napušta Vladu RH i odlazi na mjesto pomoćnika glavnog tajnika UN-a u kratkom je roku odjeknula Hrvatskom.

'Ministar Šimonović častan je čovjek koji će sigurno na tako važnoj i uglednoj funkciji afirmirati i Hrvatsku. No njegov izbor na tako važnu funkciju u prvom je redu njegov osobni uspjeh, jer on je dugo vremena poznat i uvažen kao diplomat, a ljudi su već davno prepoznali njegov rad na tom području', izjavila je za Dnevnik.hr Ingrid Antičević-Marinović.

Bivša ministrica pravosuđa kaže kako treba strogo odvojiti njegovo imenovanje za pomoćnika glavnog tajnika UN-a od priznanja Hrvatskoj. 'To na neki način jest priznanje i Hrvatskoj, kao kad neki sportaš osvoji nekakvu nagradu u svijetu, pa na taj način promovira i samu zemlju, no ovo je u prvom redu priznanje njegovom znanju i njemu kao čovjeku', smatra Antičević-Marinović.

'Moramo biti svjesni da takva njegova funkcija neće ništa značiti Hrvatskoj ako sami ne napišemo svoju zadaću, jer Hrvatska u posljednje vrijeme ima velikih problema na području ugleda po pitanjima ljudskih prava, a među njime je i veoma niska ocjena slobode medija. Ne smijemo misliti da ćemo njegovim položajem imalo biti privilegirani u UN-u i moramo se pozabaviti veoma ozbiljnim stvarima koje u ovoj zemlji vladajući ignoriraju. Za njih problemi ne postoje i o njima se ne smije govoriti. Ti problemi na taj način neće nestati već samo postati veći', dodala je Antičević-Marinović.

Na pitanje hoće li njegov odlazak utjecati na pregovore o poglavlju pravosuđa s Europskom Unijom, koje još uvijek nismo zatvorili, Ingrid Antičević-Marinović je izjavila kako ne bi špekulirala o tom pitanju, jer ono uvelike ovisi o tome tko će ministra Šimonovića zamjeniti na njegovoj dosadašnjoj funkciji ministra pravosuđa.

>> Ivan Šimonović napušta Vladu i odlazi u UN!

'Prije svega bi čestitala ministru Šimonoviću na tom uspjehu i željela bih naglasiti da je veliki kompliment za Hrvatsku da ima svog predstavnika na tako visokom položaju u UN-u', naglasila je za Dnevnik.hr bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Naglasila je također kako ne vjeruje da će njegov odlazak negativno utjecati na nastavak pregovora na poglavlju pravosuđa jer je uvjerena da će Vlada nastaviti u smjeru kojim je već krenula, koji je stabilan i dobro usmjeren.

'Iako je nama ta vijest iznenadna vjeruem da je ministar o tome razgovarao s premijekom Kosor, tako da vjerujem da oko toga neće biti nikakvih problema', istaknula je Ana Lovrin.

Vesna Škare-Ožbolt, također bivša ministrica pravosuda, rekla je za Dnevnik.hr, kako joj je veoma drago da je ministar Šimonović dobio takvu veliku priliku, te dodala kako je bilo 'kranje vrijeme da netko iz Hrvatske dođe na tako važnu funkciju'.

'Što se tiće nastavka pregovora ne vjerujem da će tu biti ikakvih problema, jer sam uvjerena da je ministar Šimonović ostavio za sobom sve posloženo najbolje što je mogao, a rad na pregovorima o poglavlju pravosuđa je već toliko dobro uhodan da uopće nije isključeno kako bi dolazak novog čelnog čovjeka možda dao novi zalet njihovom privođenju kraju', istaknula je Škare-Ožbolt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene