Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili su pripadnici HVO-a

Petorica Hrvata u BiH osuđena za ratne zločine: Zatočenike u zatvoru u Ljubuškom držali bez hrane, po njima su hodali glodavci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni sud u BiH osudio je pet bivših hrvatskih vojnika HVO-a na ukupno 12 i pol godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom u zapadnoj Hercegovini.

Petorica Hrvata osuđena su za zločine počinjene protiv zatvorenika Bošnjaka Vojno-istražnom zatvoru u Ljubuškom tijekom rata u BiH, od 1992. - 1995. godine. Ivan Kraljević dobio je dvije godine zatvora, Mato Jelčić 18 mjeseci, Stojan Odak dobio je sedam godina zatvora, a Vice Bebek i Vinko Radišić po godinu dana zatvora. Sva petorica bila su pripadnici snaga HVO-a, piše Balkan Insight.

Pročitajte i ovo Policija u Bugojnom, BiH Zločin u Bugojnu U BiH se nastavlja istraga o samoubojstvu svjedoka ratnih zločina nad Hrvatima: "Treba naći pokrovitelje samoubojstva" Policija u Bugojnom, BiH Ubijen 21 Hrvat Istraga u BiH o samoubojstvu svjedoka u istrazi ratnih zločina nad Hrvatima

Zatvorenike su držali u nehumanim uvjetima, bez hrane, odvodili ih na prisilni rad i fizički zlostavljali odnosno dozvoljavali drugima da ih fizički zlostavljaju. Zbog uvjeta u kojima su zatvorenici bili zatočeni, među njima su se širile bolesti, infekcije i uši, a zatvorenici su se bojali za svoj život, utvrdilo je tužiteljstvo. "Više od stotinu osoba bilo je nezakonito zatočeno u nehumanim uvjetima i prisiljeno na težak fizički rad samo zato što su druge nacionalnosti", kazala je sutkinja Jasmina Kosović.

Dodala je kako su zatvorenici boravili u prostorijama punim vlagem, bez svjetla, a da su po njima hodali glodavci. "Dobijali su jedan obrok dnevno, a nuždu su morali obavljati u kantu koja je bila u njihovoj sobi", dodala je. Kraljević i Jelčić su bili zapovjednici zatvora u Ljubuškom u različitim razdobljima, a radi se o staroj policijskoj zgradi u kojoj je bilo zatvoreno stotinjak Bošnjaka. Ostali optuženici bili su stražari. Suđenje je počelo u listopadu 2015. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene