Istrom je u nedjelju poslijepodne prohujalo nevrijeme. U središtu poluotoka razvio se zračni vrtlog koji je rušio drveća. Neke stranice koje prate vremenske prilike kažu da je riječ o tornadu.

Galerija


Kontinentalna Hrvatska zbraja štete od velikog nevremena koje je pogodilo nekoliko županija. 

Vezani članci Tuča, Ilustracija Grmljavinsko nevrijeme s tučom zahvatilo Istru i Kvarner. Munje parale nebo, zabilježeno njih 14000 Slika nije dostupna Snažno nevrijeme: Istrom opet haraju pijavice, munje i gromovi iznad Pule

Nevremena je bilo i u Istri. U nedjelju poslijepodne u središnem dijelu poluotoka stvorio se zračni vrtlog. Izgleda kao pijavica, Istramet je objavio i snimku.  

Čovjek koji je snimio video kod Tinjana viče: ''Ljudi! Evo ga! Tornado! Spušta se''. Još nema izvještaja o štetama. 

Istramet je objavio još nekoliko videa, a poslije ponudio i objašnjenje.

Superćelija u središnjoj Istri iznjedrila je tornado F1 koji je prošao šumom, tvrdi Istramet i dodaje da se superćelija razvila na moru zapadne Istre, a zatim je nešto nakon 18 sati ojačala te se premjestila kopnenim dijelom od Poreča prema Pazinu.

Tornado, kako tvrdi Istramet, kretao se nenaseljenim, šumskim područjem, a putem je srušio stabla, nerijetko i hrastove stare 100-tinjak godina, a savio je i stup HEP-a.

Najpogođenije je područje oko Anžići i Kvešti. F1 snagu tornada obilježavaju brzine vjetra između 116 i 188 km/h, a u slučaju ulaska ovakvog vrtloga u naselje, valjalo bi očekivati oštećenje krovova, rušenje većih stabala i popriličnu materijalnu štetu.

Istramet tvrdi da ovu pojavu ne nazivaju pijavicom jer se tako naziva vrtložne pojave koje nastaju iznad morske površine, dok se tornada razvijaju u sklopu superćelija iznad kopnenog područja i za razliku od pijavica iznimno su rijetka na našem području.

Slično piše i Meteoadriatic

"Tornado je prema ESWD klasificiran inicijalno kao F0, no prema dostupnim foto i video materijalima čini se da je bio F1 (ili čak možda F2?), pa očekujemo da će se naknadno klasifikacija promijeniti", navode.