Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gastronomski car

Istra želi zaštitu svoje skupe delicije, ali put do toga neće biti ni lagan ni brz

Cijena istarskog bijelog tartufa broji se u tisućama eura i gastronomski je car Poluotoka. Kako se drugi ne bi kitili ovim perjem, Istra je počela proces zaštite istarskog bijelog tartufa. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Kako se pod njegovim imenom ne bi prodavao "uvozni" tartuf, Istra je krenula u zaštitu bijelog tartufa. Oznaka zemljopisnog podrijetla istarskog bijelog tartufa, uspiju li u tome, bit će njegova osobna iskaznica. Dario Muzica, predsjednik Udruge tartufara Istre pojasnio je kako to namjeravaju učiniti. 

"To znači da ćemo opisati tartuf kakav on mora biti, njegov okus, specifičnosti, miris, okus, izgled i da se ništa ispod te kvalitete pod istarski bijeli tartuf ne smije prodavati", kaže. 

Što danas, kažu, nije uvijek slučaj. Pa se bijeli tartuf iz nekih drugih zemalja etiketira kao naš. A kao takav i prodaje.

Istarski bijeli tartuf iznimno je kvalitetan, tražen i postiže visoku cijenu. Kilogram prve klase kod lovca na tartufe danas se prodaje po cijeni od oko 2000 eura. Dok stigne do stola - i cijena naraste. Stoga, kažu, ne čudi da se pod njegovim imenom svašta prodaje.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA IVANA ODRČIĆA Dolazi zima, hoćemo li se imati čime grijati? Najveći rizik leži u odlukama dviju država: "Tim činom cijene plina bi eksplodirale"

Zaštićena oznaka ima strogo definiranu proceduru i ona u Europi i svijetu nešto znači.  Put do nje neće biti ni lagan ni brz. Ezio Pinzan, pročelnik UO za poljoprivredu istarske županije kaže da dvije do tri godine traje dobivanje nacionalne oznake, a kada se ona dobije onda se uputi zahtjev u Europsku komisiju. 

"Imamo rok od dvije godine kako bismo tu oznaku dobili na nivou EU-a", napominje. 

Više pogledajte u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene