Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV

Savjetnik premijera na pitanje slaže li se ministricom Divjak: ''Ne znam slaže li se i ona sama s tim''

Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja, i Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Nove TV (Foto: Dnevnik.hr)
Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja, i Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Radovan Fuchs, posebni savjetnika premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja, i Ivana Brkić Tomljenović, novinarka Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Savjetnik premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Ivanom Brkić Tomljenović.

Odgovarao je na pitanja o reformi obrazovanja i podržava li premijer način na koji se provodi reforma.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Ide li ova reforma na horuk?

Kad bi išla na horuk, onda bi bila gotova već prije nekoliko godina, dakle ne ide na horuk, nego ide relativno lagano. Imamo cjelovitu kurikularnu reformu, odnosno segment koji je ostao i reformu koja se odnosi na strukovnu školu, primjerice. Kod strukovnih škola izranjaju problemi, ali dualno obrazovanje treba pozdraviti, jer postoje pozitivna iskustva u Austriji i Njemačkoj. Ne bi bilo loše uvesti takvo obrazovanje kod nas. Treba imati na umu da tek nakon slijedeće godine bi učenici iz takvih škola krenuli prema firmama,

Biste li Vi ukidali povijest u dualnom obrazovanju?

Ja se nadam da će se redefinirati stavovi. Nije dobro da se smanjuje opće obrazovna komponenta hrvatskih građana. Mi želimo imati dobre i educirane građane, bez obzira imaju li oni strukovno zanimanje ili visokoškolsko obrazovanje.

Ne slažete se ovdje s ministricom Divjak?

Ne znam ni da li se ona sama slaže s tim. Riješenje se može pronaći u jednom predmetu koji bi obuhvatio i povijest i zemljopis i građanski odgoj. Sumnjam da bi ti profesori baš mogli predavati informatiku.

Jeste li razgovarali o tome s ministricom?

Ja nisam ministar, niti mi je to dužnost.

Razgovarate li Vi s premijerom? Je li on zadovoljan s reformom?

Naravno da razgovaram. Premijer je zadovoljan reformom. On isto tako želi da se reforma obrazovanja provede i daje punu podršku.

Koji je utjecaj HDZ na reformu?

Ministrica se bavi onim dijelom koja je njezina odgovornost. Ministrica se bavi školom za život i uvođenjem informatike, dok se HDZ uglavnom bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme.

Hoće li profesori ostajati bez posla? 

Jadna je i tragična ona zemlja gdje nastavnici i profesori postaju tehnološki višak. Ja se nadam da neće ostajati bez posla, sigurno će se naći neko rješenje i ministrica je rekla da neće ostajati bez posla i ja joj vjerujem. Vjerujem u to i duboko se nadam da će profesori nastaviti educirati našu djecu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene