Savjetnik premijera za koordinaciju Ekspertne radne skupine i reforme obrazovanja Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV razgovarao je s Ivanom Brkić Tomljenović.

Galerija


Odgovarao je na pitanja o reformi obrazovanja i podržava li premijer način na koji se provodi reforma.

Ide li ova reforma na horuk?

Vezani članci Milan Bandić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bandić zaprijetio Vladi: "Moji zastupnici neće dizati ruke u Saboru ako se ne povećaju plaće prosvjetarima" Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Ministrica Divjak: ''Ne bi bilo ni demokratski ni uputno da se štrajk zabrani''

Kad bi išla na horuk, onda bi bila gotova već prije nekoliko godina, dakle ne ide na horuk, nego ide relativno lagano. Imamo cjelovitu kurikularnu reformu, odnosno segment koji je ostao i reformu koja se odnosi na strukovnu školu, primjerice. Kod strukovnih škola izranjaju problemi, ali dualno obrazovanje treba pozdraviti, jer postoje pozitivna iskustva u Austriji i Njemačkoj. Ne bi bilo loše uvesti takvo obrazovanje kod nas. Treba imati na umu da tek nakon slijedeće godine bi učenici iz takvih škola krenuli prema firmama,

Biste li Vi ukidali povijest u dualnom obrazovanju?

Ja se nadam da će se redefinirati stavovi. Nije dobro da se smanjuje opće obrazovna komponenta hrvatskih građana. Mi želimo imati dobre i educirane građane, bez obzira imaju li oni strukovno zanimanje ili visokoškolsko obrazovanje.

Ne slažete se ovdje s ministricom Divjak?

Ne znam ni da li se ona sama slaže s tim. Riješenje se može pronaći u jednom predmetu koji bi obuhvatio i povijest i zemljopis i građanski odgoj. Sumnjam da bi ti profesori baš mogli predavati informatiku.

Jeste li razgovarali o tome s ministricom?

Ja nisam ministar, niti mi je to dužnost.

Razgovarate li Vi s premijerom? Je li on zadovoljan s reformom?

Naravno da razgovaram. Premijer je zadovoljan reformom. On isto tako želi da se reforma obrazovanja provede i daje punu podršku.

Koji je utjecaj HDZ na reformu?

Ministrica se bavi onim dijelom koja je njezina odgovornost. Ministrica se bavi školom za život i uvođenjem informatike, dok se HDZ uglavnom bavi segmentom cjelovite kurikularne reforme.

Hoće li profesori ostajati bez posla? 

Jadna je i tragična ona zemlja gdje nastavnici i profesori postaju tehnološki višak. Ja se nadam da neće ostajati bez posla, sigurno će se naći neko rješenje i ministrica je rekla da neće ostajati bez posla i ja joj vjerujem. Vjerujem u to i duboko se nadam da će profesori nastaviti educirati našu djecu.