Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo je 45 dana

'U ime obitelji': Referendumsko pitanje nije mijenjano!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici inicijative 'U ime obitelji' danas su pred saborskim odborom za Ustav izjavili kako referendumsko pitanje nije mijenjano ni na koji način.

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' izvijestila je danas kako je Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora dostavila odgovor na pitanje jesu li pri predaji zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma promijenili referendumsko pitanje, tvrdeći kako referendumsko pitanje nije mijenjano ni na koji način, što je razvidno iz dostavljenih potpisnih knjiga i usporedbom s identičnim pitanjem u Zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma od 14. lipnja 2013. godine.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić lom u stranci Udarac Raspudićima! Napuštanjem Mosta ostaju bez novca iz proračuna, samo je jedan način da ga dobiju

Kako podsjećaju u priopćenju, predsjednik Odbora Peđa Grbin poručio im je putem medija kako će zatražiti da se Odboru očituju o tom pitanju, no obzirom da niti nakon tri tjedna nisu zaprimili nikakav službeni upit ističu kako su, opreza radi, dostavili Saborskom odboru odgovor.

U priopćenju podsjećaju kako je gotovo 750.000 građana tijekom 15 dana, od 12. do 26. svibnja 2013., svojim potpisom zatražilo od Hrvatskoga sabora raspisivanje referenduma o braku, a da je građanska inicijativa u samo 19 dana, od 26. 5. do 14. 6. 2013., prikupila potpisne liste iz cijele Hrvatske, pregledala ih i potvrdila da ima dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma te ih predala Hrvatskom saboru.

>> Pogledajte kako do 70.000 kuna?

Napominju i kako je od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma prošlo 45 dana, a inicijativa i hrvatska javnost nisu dobili nikakve službene informacije o tijeku ili rezultatu samog postupka provjere broja potpisa niti od Hrvatskog sabora, niti od nadležnih ministarstava kojima je povjeren taj zadatak.

Zabrinjava ih, ističu, i činjenica da Odbor nije donio zaključak, a ni Vlada odluku kojom obvezuje nadležna ministarstva da zadatke vezane uz provjeru izvrše u zadanom roku, kao što je to bio slučaj 2010. godine prilikom izjašnjavanja građana koje su organizirali sindikati, a kada je vlada postavila rok od 45 dana za provjeru potpisa birača.

Kažu i kako se nadaju da će Sabor i vlada poštivati demokratski izraženu volju više od 20 posto biračkog tijela za održavanjem referenduma i u najkraćem mogućem roku omogućiti izjašnjavanja o tom pitanju u skladu s demokratskim standardima EU.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene