Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S obrazloženjem da udruga GONG vodi antikampanju protiv referenduma o braku, inicijativa U ime obitelji od DIP-a je zatražila izuzeće ove udruge kao neovisnog promatrača na prestojećem referendumu.


Inicijativa 'U ime obitelji' danas je Državnom izbornom povjerenstvu podnijela zahtjev za izuzećem GONG-a kao neovisnog promatrača na referendumu 1. prosinca.

Vezani članci Slika nije dostupna U ime obitelji: Željka Markić nije rekla da su samo parovi osoba različitih spolova 'normalni' Slika nije dostupna DIP: Za promatranje referenduma zatražiti dozvole do petka

Prema riječima inicijative 'GONG već duže vrijeme javno provodi svojevrsnu anti-kampanju protiv predmetnog referenduma' te smatraju da to aktivno i pasivno utječe na birače.

'Kako je anti-kampanja koju GONG provodi jednostrana i aktivistička, držimo da predstavlja zloupotrebu pozicije GONG-a u hrvatskom društvu i javnosti', stoji u priopćenju 'U ime obitelji'.

>> Upozorenje Hrvatskoj: Pazite da ne diskriminirate gay osobe

Za komentar smo upitali Dragana Zelića, izvršnog direktora GONG-a. 'Sukladno praksi DIP-a udruge imaju pravo promatrati. Inicijativa očito ne poznaju proceduru', rekao nam je Zelić i dodao kako je ovo bio očekivani pokušaj inicijative 'U ime obitelji'.

'GONG svakako i neke druge udruge imaju pravo promatrati referendum. Međutim, ovo je u stilu inicijative da ograničava prava drugima, kao što je i riječ i o ovoj inicijativi za promjenu Ustava. GONG radi korektnosti neće promatrati referendum zato što smo zauzeli jasan stav: dakle, ne možemo zauzeti nikakav drugi stav nego biti protiv ove inicijative koja je diskriminatorna i uperena protiv određene manjine. Ne znamo više što reći, osim što i dalje ne znamo tko financijski stoji iza ove inicijative o promjeni Ustava', rekao je Zelić.

A kako komentira činjenicu da ih inicijativa optužuje da vode anti-kampanju protiv referenduma? 'Ne znam ja kakvu to kampanju GONG vodi. Govorimo o inicijativi koja želi u Ustav staviti odredbe koje diskriminiraju dio građana. Pametnome dosta', poručio je Zelić. (T.V./Media servis)

>> Pravila o izvještavanju o referendumu na Nova TV d.d.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju