Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebno 374.740 potpisa

Inicijativa "Istina o Istanbulskoj": "Prikupili smo 371.821 potpis za otkazivanje Istanbulske konvencije"

Inicijativa Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr)
Inicijativa Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Inicijativa Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Referendumska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" objavila je kako su prikupili 371.821 potpis za raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Koordinatorica Inicijative Kristina Pavlović kazala je kako su dosad skupili 371.821 potpis, ali da potpisi još pristižu.

Pročitajte i ovo Najavljeno prikupljanje potpisa za dva referenduma (Foto: Dnevnik.hr) - 5 ISTANBULSKA I IZBORNI ZAKON U pripremi čak dva referenduma: "Svaki drugi tjedan netko poziva na referendume, ajd' ljudi počnite radit!'" Najavljeno prikupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj konvenciji (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Od 13. do 27. svibnja "Narod mora dići svoj glas": Najavljeno prikupljanje potpisa za referendum o Istanbulskoj

"Još uvijek pristižu brojke i stanje se mijenja iz trenutka u trenutak", kazala je Pavlović.

Član inicijative Željko Sačić kazao je kako su potpise skupljali u nemogućim uvjetima.

"Imali smo jedno tri prebrojavanja. Još nam pristižu brojke. Ne gajimo iluzije da će ih pristići još 100.000. Pristiglo je 95% knjižica s potpisima", kazao je Sačić.

Na pitanje hoće li ponovno pokrenuti inicijativu Sačić je kazao kako to mogu tek za 6 mjeseci, ali se nadaju da će im institucije dozvoliti produljenje roka na mjestima gdje im je bilo onemogućeno skupljanje.

Kristina Pavlović kazala je kako se nada da će kroz par dana ipak uspjeti prikupiti dovoljan broj potpisa.

Podsjetimo, do 27. svibnja Inicijativa je morala prikupiti oko 374.740 potpisa, što je deset posto ukupnog broja birača, da bi se održao referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije.

Sačić je kazao kako su prevetnivno sami "skinuli" 1.500 potpisa.

"Nije problem doći do još 4.000 glasova u još 14 dana", kazao je Sačić i ponovio kako se nada da će im Ministarstvo uprave omogućiti produljenje roka za prikupljanje glasova na pojedinim lokacijama.

Referendumska pitanja koja predlaže inicijativa glase:

- Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Istanbulsku konvenciju
(Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji) te

- da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“ ?

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene