KBC Osijek (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)
KBC Osijek (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Kako je za DNEVNIK.hr kazao doc. dr.sc. Hrvoje Mihalj, predstojnik Klinike za ORL i nadređeni napadnutim djelatnicama, incident se dogodio noćas oko 23:30, a on je odmah ujutro, kad je čuo što se dogodilo, prijavio sve policiji.


Noćno dežurstvo u Klinici za ORL u sklopu Kliničkog bolničkog centra u Osijeku jedna liječnica i medicinska sestra neće pamtiti po dobrom. Naime, pacijent koji je došao potražiti pomoć posvađao se s liječnicom i sestrom, kao i nekoliko drugih članova osoblja, što je eskaliralo do te mjere da im je uputio ozbiljne prijetnje smrću.

Vezani članci Ordinacija, ilustracija Liječnica se vratila iz mirovine, ali nema pristup podacima pacijenata - "Sreća da pamtim kad je kojem pacijentu operiran lijevi, a kad desni kuk" Jasminka Šoštarić Vanjak - 2 Ona je diplomirala, a svi mi iz toga možemo nešto naučiti: Jasminka (76) postala je magistra religijskih znanosti

Kako je za DNEVNIK.hr kazao doc. dr.sc. Hrvoje Mihalj, predstojnik Klinike za ORL i nadređeni napadnutim djelatnicama, incident se dogodio noćas oko 23:30, a on je odmah ujutro, kad je čuo što se dogodilo, prijavio sve policiji, koja bi trebala oko 14 sati izaći na uviđaj.

Po njegovim informacijama, riječ je o rabijatnom pacijentu koji je već izazvao nekoliko incidenata, a da sada ne učini nešto gore od verbalne prijetnje, spriječila ga je zaštitarska služba, po čijem je dolasku pobjegao.

Već prijavljivan

"Liječnica je normalno s njime komunicirala, smirivala ga je, no on je i njoj i sestri upućivao prijetnje te davao nepovezane komentare. Ovaj pacijent je već dolazio u bolnicu te radio slične probleme liječnicima i sestrama te im prijetio na razne načine, ali nitko o tome ne vodi nikakvu evidenciju", kazao je Mihalj.

"Tek smo kasnije doznali da je ta osoba već prijavljivana, no nigdje još nije došlo do nekog zapisnika niti je itko o tome obavijestio Komoru, liječnički zbor ili udrugu sestara. Mi ovdje ovisimo o intervencijama naše zaštitarske službe, jer ne znamo kakva osoba nam dolazi na pregled", rekao je Mihalj.

O svemu se oglasila i Hrvatska liječnička komora: "Dana 21. veljače 2018. po tko zna koji put još je jedan liječnik postao žrtvom nasilja na svom radnom mjestu. Novi nedopustivi napad dogodio se u KBC-u Osijek, na hitnom objedinjenom bolničkom prijemu tijekom rada u dežurnoj službi.

Pacijent od ranije poznat po incidentima sada je verbalno napao i fizički prijetio specijalistici otorinolaringologije, a uz pomoć zaštitara udaljen je iz bolnice. O cijelom događaju obaviještena je policija i podnesen je obrazac za prijavu neželjenog događaja prema osoblju".

Učestali napadi

Što će utvrditi policija te hoće li stati na kraj rabijatnom pacijentu, ostaje da se vidi, ali ovakve su situacije u hrvatskim bolnicama sve češće - nedavno je tako na medicinsku sestru u Splitu brutalno nasrnuo pacijent i opalio joj pljusku.

Na slučaj iz Splita reagirala je i Hrvatska komora medicinskih sestara: "Već dulje vrijeme osim verbalnih događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Smatramo nedopustivim sve oblike nasilja i mišljenja smo da je nužno suprotstaviti se nasilju odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja".

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe, naveli su tada u priopćenju.