Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postaje konkurencija

'Između Kolinde i Karamarka mogu se očekivati tenzije i sukobi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom predsjedničke utrke Kolinda Grabar Kitarović naglašavala je svoj dobar odnos s Tomislavom Karamarkom, no u idili su počeli i Ivo Josipović i Zoran Milanović... Završilo je daleko od idile.

'Vjerujem da bi Josipović volio imati odnos s Milanovićem kakav ja imam s Karamarkom jer bi onda država funkcionirala', kazala je Kolinda Grabar Kitarović u jednom od sučeljavanja s Ivom Josipovićem tijekom predsjedničke kampanje.

Grabar Kitarović u tijesnoj je pobjedi uspjela postati prvom hrvatskom predsjednicom. U pobjedničkom govoru ponovila je da neće biti predsjednica niti jedne stranke ili političke elite već svih građana Hrvatske. Međutim, pitanje je, u kojoj će se mjeri moći distancirati od stranke koja ju je dovela na vlast i kako će se postaviti prema Tomislavu Karamarku, nakon što se udomaći u predsjedničkim dvorima i osjeti okus moći koju daje državnički status.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Iz minute u minutu Plenković komentirao anketu po kojoj je popularniji od Milanovića pa poručio: "Manjine će imati potpredsjednika Sabora" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

Inauguraciju pratite uživo na Novoj TV i Dnevnik.hr u nedjelju od 11:30 - kroz događaj će nas iz posebnog studija na Markovom trgu voditi najiskusniji reporterski dvojac, Ivana Petrović i Mislav Bago.

Tijekom kampanje protivnici su je nisko udarali nazivavši je 'lutka na koncu', 'marioneta u Karamarkovim rukama', a kada je u pobjedničkoj večeri nove predsjednice za govornicu upravo on prvi stao prezentirajući sve kao još jednu pobjedu HDZ-a s njime na čelu, mnogima je to bila potvrda da je Grabar Kitarović 'na lancu'.

UŽIVO Grabar Kitarović prisegnula na dužnost sa suzama u očima: 'Tražimo bolji život u budućnosti!'

Profesor na Fakultetu političkih znanosti i politički analitičar Tihomir Cipek ne slaže se s takvim ocjenama.

'Ne mislim da je bila lutka na koncu kako su neki ustvrdili. Tomislav Karamarko nije se u kampanji previše eksponirao. Kako su predsjednički izbori završili pobjednički za Kolindu Grabar Kitarović i HDZ, na simbolični je način stao ispred predsjednice jer je želio pokazati da je ona pobijedila kao kandidatkinja HDZ-a. Osim toga, sve su analize pokazivale da je dobra organiziranost stranačke mašinerije doprinijela njezinoj pobjedi.

'Grabar Kitarović od danas nije članica HDZ-a'

Grabar Kitarović je zauzimala sve jasnije stavove kako je kampanja napredovala. Karamarko nije bježao od nje, ali u prvom planu je bila ona, kao kandidatkinja za predsjednicu koja će zastupati stavove moderne demokršćanske stranke. Govorila je o jasnim vrijednostima, ali i o pomirljivosti različitih vrijednosti, što se ljudima očito svidjelo', smatra Cipek.

Ipak, hoće li Grabar Kitarović s vremenom postati Tomislavu Karamarku ono što je Ivo Josipović postao Zoranu Milanoviću? Netko tko bi ga mogao kritizirati i jačati autoritet, iako formalno nije član stranke, tako što će okupljati njegove oponente i nezadovoljnike. Osobito bi to moglo doći do izražaja u slučaju da HDZ-ova koalicija pobijedi na parlamentarnim izborima, a Karamarko postane premijer.

'Postoji krilo unutar HDZ-a koje se nada da bi Grabar Kitarović mogla biti protuteža Karamarku i da bi u njoj mogli naći saveznicu. Prvi poziv da im pruži potporu bio je poziv potpredsjednika Drage Prgometa prosvjednicima u Savskoj da napuste šator. Šutnja Grabar Kitarović ipak je bila znakovita', ističe Cipek.

U kampanji Grabar-Kitarović ukupno potrošeno 8,13 milijuna kuna

No, ukoliko HDZ osvoji vlast na parlamentarnim izborima, na za sada idiličnoj relaciji Grabar Kitarović-Karamarko mogu se očekivati tenzije pa i sukobi. Karamarko je, doduše, izjavio da njegova vlada sigurno neće biti loša kao Milanovićeva pa onda predsjednica neće ni 'imati štofa' za kritike.

'Do sada se uvijek javljala izvjesna konkurencija između predsjednika i premijera, i to je bilo izraženije ako su bili iz iste stranke. Nisu toliko opasni oni koji dolaze iz drugog političkog prostora već oni iz istog. Sukobi su stoga mogući', smatra Cipek.

Kolinda Grabar Kitarović nema za sada dovoljnu podršku u stranci, iako bi umjereniji dio stranke mogao tražiti njezinu potporu, no oni su za sada u priličnoj manjini. Karamarko u potpunosti kontrolira HDZ, a njegova će pozicija samo ojačati ukoliko pobijedi na parlamentarnim izborima, ističe profesor Cipek.

A koliko je nova predsjednica pod utjecajem stranke i Tomislava Karamarka vidjet će se za početak po kadrovskoj politici u njezinom uredu. Kao kandidat za jednu od najvažnijih pozicija - savjetnika za nacionalnu sigurnost, spominje se ime Josipa Buljevića, koji je bio glavni operativac u SOA-i dok je Karamarko vodio agenciju. Buljević ga je i naslijedio na mjestu šefa SOA-e, a sada je na dužnosti generalnog konzula u Los Angelesu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene