Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većinom donacije

U kampanji Grabar-Kitarović ukupno potrošeno 8,13 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukupno je u kampanji za predsjedničke izbore potrošila 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije iznosile 4,6 milijuna kuna, a ostatak troškova financirao je HDZ, izvjestio je u utorak član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić.

"Završno izvješće kaže da je ukupno potrošeno, sa svim troškovima u kampanji, 8,13 milijuna kuna, od čega su donacije bile 4,6 milijuna kuna. Razliku od 3,5 milijuna kuna platila je, naravno, stranka", rekao je Pavić novinarima nakon što je predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva Branko Hrvatin u vili Prekrižje uručio Grabar-Kitarović Odluku o izboru za predsjednicu Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Mladen Pavić, državni tajnik - 3 Za Dnevnik Nove TV Državni tajnik o eutanaziranim svinjama na ulici: "Ne vidim veliki problem i ne bih rekao da je itko zakazao" Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

Tijekom dana završno financijsko izvješće bit će objavljeno na internetskim stranicama, a u srijedu poslano DIP-u, najavio je.

U oba kruga predsjedničkih izbora za kampanju Grabar-Kitarović donacije je uplatilo 640 donatora. "Riječ je o velikom broju donatora s malim iznosima donacije, uglavnom putem organiziranih donatorskih večera", kaže Pavić. DIP će, najavio je Hrvatin, provjeriti financijska izvješća i utvrditi jesu li svi izvori financiranja i svi troškovi dopušteni.

Ako se utvrde neke nepravilnosti, objašnjava, moguće su administrativne sankcije odnosno oduzimanje dijela naknade koja se dobiva za izborni postupak, a može doći i do prekršajne sankcije za one koji su donirali, a nisu smjeli, ili ako se novac iz kampanje koristio za osobnu potrošnju.

Osam milijuna kuna je iznos koji je svaki kandidat za predsjednika države mogao potrošiti u prvome krugu, a u drugome krugu taj se iznos mogao povećati još za 1,6 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene