Obavijesti Pretražite Navigacija
Otkazi u drugoj polovici 2018. godine?

Radnici Rafinerije zaprepašteni najavom iz Inine uprave: "Upozoravali smo da MOL od Siska želi napraviti skladište"

Aktualno Galerija +0 Predrag Sekulić (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Ina je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumjeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine, izvijestili su u petak iz Ine.

Kako se navodi u priopćenju Ine, temeljem odobrenog Poslovnog plana za 2018. godinu pripremljen je prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koji se trenutno nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća.

Pročitajte i ovo Bengt Oldsberg, operativni direktor za rafinerije i marketing (Foto: Dnevnik.hr) radnici prosvjedovali Operativni direktor Ine: Ne mogu reći da se Rafinerija u Sisku neće zatvoriti Bengt Oldsberg, operativni direktor INE, Rafinerije i marketing (Foto: Dnevnik.hr) Bengt Oldsberg za Novu TV Iz uprave INA-e otkrili što čeka radnike sisačke rafinerije i kakvi su planovi za budućnost

"Ovaj prijedlog organizacijskih promjena u skladu je s Deloitteovom analizom čiji su rezultati javnosti predstavljeni prošle godine te se temelji na prijelaznom rješenju koje podrazumijeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak. Na taj način osigurat će se bolja iskoristivost postrojenja za konverziju u obje rafinerije", navode iz Ine.

Pritom podsjećaju da je "Deloitteova analiza, kao i sve dosadašnje, pokazala kako je konverzija Rafinerije nafte Sisak u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije".

Iz Ine također tvrde kako je predloženi način rada Rafinerije nafte Sisak korak prema značajnom smanjenju gubitaka koje rafinerija generira.

"Ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezano za budućnost Rafinerije nafte Sisak - prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima kao što je i sad, dok bi sekundarna postrojenja radila kontinuirano, bez obustava, što dosad nije bio slučaj", ističe se u priopćenju.

Navedene organizacijske promjene podrazumijevaju prekid rada postrojenja FCC u Rafineriji nafte Sisak, što će, kako se navodi, dovesti do smanjenja broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici 2018. godine.

"Eventualnu odluku o višku mora donijeti Uprava te ćemo u tom slučaju radnike nastojati preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako unatoč nastojanjima ne uspijemo preraspodijeliti radnike unutar kompanije, isti će kao višak biti zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka", zaključuje se u priopćenju Ine.

Neslužbeno se doznaje kako je planirano da se s primjenom organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak krene u drugoj polovici ove godine.

Radnici i sindikat zaprepašteni

Sindikate i radnike vijest o zatvaranju rafinerije je zaprepastila, izvještava reporter Nove TV Dino Goleš iz Siska. Njihovo mišljenje o tom prijedlogu iz Ine biti će negativno, dodaje Goleš te će tražiti hitne sastanke Uprave i borit će se za to da nitko od radnika ne dobije otkaz, odnosno da se radnici za koje Ina smatra da su višak, prebace na druga radna mjesta.

Nakon prve smjene u Rafineriji nafte u Sisku zaposleni su u petak bili zatečeni i iznenađeni najavom Inine uprave o organizacijskim promjenama i višku radnika, a iako još nisu bili upoznati s priopćenjem Ine, prva reakcija im je bila: "Ipak nas zatvaraju."

Ni u rafinerijskim sindikatima ni u Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koji inače u takvim slučajevima vrlo brzo reagiraju, još nisu mogli komentirati najnovije priopćenje.

Predsjednik sindikata Nove solidarnosti i Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić ocijenio je kako je žalosno da takvu vijest, koja je za radnike od vitalnog značenja, doznaju na takav način, tj. da je mediji doznaju prije njih.

Predrag Sekulić (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Predrag Sekulić (Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL) Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

"Nitko iz Radničkog vijeća nije nas o tome obavijestio. Ako je vijest točna, sazvat ćemo članove Stožera za obranu Rafinerije i očuvanje radnih mjesta kako bismo se dogovorili o daljnjim akcijama. Upozoravali smo i prije na mogući ovakav scenarij jer MOL od Siska odavno želi napraviti skladište, ili, kako oni kažu, logistički centar", rekao je Sekulić. Kako je ocijenio, na to je upućivala i Deloitteova analiza, koju je platila uprava, a za koju smatra da nije vjerodostojna.

"Iako se navodi kako ćemo nastaviti rad u blokovima, zatvaranje postrojenja FCC za nas praktički znači prekid proizvodnje. Naime, katalitički kreking je naš najprofitabilniji pogon", rekao je Predrag Sekulić, dodajući da će se Stožer uskoro javiti s priopćenjem i najavom sljedećih akcija.

"Očekujemo da će ove promjene utjecati na najviše 40 radnika. Dat ćemo sve od sebe kako bismo pronašli rješenje za sve njih, no ako to ne bude moguće, osigurat ćemo otpremnine u iznosu znatno višem od prosjeka industrije, kao što i inače činimo. Želim naglasiti kako ove promjene ne podrazumijevaju druge odluke vezano za budućnost Rafinerije nafte Sisak: prerada sirove nafte nastavila bi se u blokovima, dok će u sklopu ove optimizacije sekundarna postrojenja početi raditi kontinuirano", poručio je Bengt Oldsberg, operativni direktor, Rafinerije i marketinga. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene