Misterij dubine Crvenog jezera u Imotskom je otkriven jučer oko 15 sati.


Posebna podmornica s kamerom snimila je dno Crvenog jezera. Jučer oko 15 sati ronilica je bila došla do dna jezera na dubini od 252 metra, piše Slobodna Dalmacija.

Vezani članci Utakmica Vukodlaka i Vilenjaka u Modrom jezeru - 1 Tri godine čekali na novi okršaj: Na dnu Modrog jezera nogomet zaigrali Vukodlaci i Vilenjaci Crveno jezero (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Veliko otkriće kod Imotskog: Znanstvenici otkrili novu vrstu u Crvenom jezeru

Ekspediciji iz 1998. godine nije bilo dovoljno 300 metara kabla da snimi dno, no onda je i nivo vode bio viši kada su snimali s platforme. Znači, dubina Imotskog Crvenog jezera varira.

>> VIDEO Hoće li ovo čudo otkriti tajnu krške ljepotice?

Sada kada je voda pedesetak metara ispod takozvanog Kazana ruba jezera gdje se može nesmetano prići vodi, dubina je 252 metra. Na samom Kazanu oko 300 metara, u vrijeme ekstremno visokog vodostaja, kakav je zabilježen 9. travnja ove godine, nivo vode popne se za još pedesetak metara, što znači da je vodostaj i viši od 350 metara.

Otkriveno je i da je konfiguracija stjenovitoga dna 16 puta osam metara i kada se uzme podatak da je širina jezera na samom vrhu njegovih litica i do 400 metara, zaključuje se da je konfiguracija jezera jedan veliki ljevak.

Podsjetimo, znanstvenici iz Japana i Hrvatske jučer su počeli s rješavanjem najveće zagonetke imotske krajine i prirodnoga fenomena - Crvenog jezera. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook