Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro ćemo saznati...

VIDEO Hoće li ovo čudo otkriti tajnu krške ljepotice?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz Japana i Hrvatske danas su počeli s rješavanjem najveće zagonetke imotske krajine i prirodnoga fenomena - Crvenog jezera. Posebnom podmornicom planiraju napokon utvrditi dubinu jezera.

Zaronila je ronilica u Crveno jezero. Ona će, nadaju se znanstvenici i speleolozi, konačno otkriti tajnu krške ljepotice. 'Pokušavamo u ovoj akciji dobiti detaljne informacije o geometriji potopljenog dijela Crvenog jezera i doći zapravo i do novih saznanja što se tiče kote dubine, znači maksimalne dubine. Trenutno sada su saznanja da je ona negdje na minus šest metara ispod mora', kaže Ivo Andrić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Pročitajte i ovo Spomenik voljenom automobilu - 3 Svi ga imali Imoćani na ulazu u grad postavljaju neobičan spomenik: Desetljećima je to bio simbol uspjeha Slika nije dostupna Prije požara eksplozija? Požar kod Crvenog jezera: Vatrogasci cijelu noć natapali rubove šume

>> Zaronili u jezero na dnu Lukine jame

Ova ronilica inače se koristi za snimanje podvodnih instalacija na Jadranu, a može dosegnuti dubinu od oko 300 metara.

'Opremljena je razno raznim uređajima i instrumentima. Tu imamo i video kameru, sonar, sistem trekinga za navigaciju. Sama po sebi operirana je sa jedne kontrolne kutije što je iza nas, po njoj preko ekrana pratimo sav njen rad', kaže njen operater Doriano Mohorović.

Akcija je dio sveučilišne suradnje japansko-hrvatskog projekta, pa su naši znanstvenici od japanskih kolega dobili dosta opreme. A istraživanje je privuklo i domaće znatiželjnike. Što sve krije Crveno jezero, znanstvenici se nadaju da će saznati uskoro.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene