Tijekom ponedjeljka ujutro na zadarskom području pale su velike količine kiše, a da se zaista radi o enormnim količinama, govore i ovi podaci: u samo dva sata pale su 173 litre po četvornom metru, što je gotovo duplo više od količine koja padne tijekom cijelog mjeseca.


Uzrok je ovako obilnoj kiši velik broj grmljavinskih ćelija na jednom mjestu koje su tu praktički stajale, a jaka kiša onda je padala nekoliko sati na zadarsko područje.

Vezani članci Posljedice nevremena - 1 Olujna nevremena i tuče im uništila polja, a oni ostavljeni na cjedilu: "Svi nas samo šalju od jednog do drugoga..." Ples na kiši u Zagrebu VIDEO Dok munje sijevaju, ova dva para zaplesala su na kiši: "Međusobno se ne poznaju, preslatko je bilo"

Takvi stacionarni sustavi mogu se razviti zbog velike nestabilnosti pred ciklonu i frontu koja je u ponedjeljak navečer stigla nad Jadran i puno vlage koja pritječe.

Iz podataka za Zadar i okolne gradove vidi se o kako se velikim količinama kiše radi i na kako malom području.

Najviše kiše palo je u Zemuniku koji se nalazi najbliže Velebitu gdje se sustav nalazio, no dvostruko od prosjeka za rujan palo je i u Starigradu Paklenici, Zadru, Ninu, Ugljanu... Južnije su količine kiše puno puno manje, u Šibeniku samo 33 litre.

Važno je napomenuti da će se tijekom noći s ponedjeljka na utorak ciklona uz hladnu frontu premještati južno kroz Jadran, tako da će jaka i obilna kiša tek doći na područje Šibenika, Splita i južnije.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju