Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ima li hrvatska autentičan suvenir?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski policajac bobby ili Big Ben, nizozemske klompe ili tulipani, španjolska plesačica u crvenoj haljini - samo su neki od svjetski prepoznatljivih suvenira bez kojih se brojni turisti ne vraćaju s putovanja u te zemlje.

Hrvatska svojim gostima kao autentičan suvenir čini se nudi vrlo malo - proizvođači suvenira i dizajneri krive za to državu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji

Za dizajnere domaći suveniri nemaju nacionalnog identiteta poput primjerice kockica.

- Ima jedna duhovita anegdota da je suvenir iz švedske šveđanka. Dakle suvenir nije nešto što možete izmisliti nešto što već postoji, rekao je Boris Ljubičić, dizajner.

Mali proizvođaći domaćih suvenira, koji su ovih dana na trgu Bana Jelačića iznijeli sve najbolje što nude, ogorčeni su na tromosti državnih institucija koja ih ne štiti od jeftinih kineskih proizvoda. Domaći suvenir čini tek 10 posto ukupne ponude.

Proizvođači se slažu. Dok god se originalni hrvatski suvenir ne zaštiti, jagma za ruskim babuškama osim u Moskvi moguća je još koji put i u Dubrovniku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene